Dit zijn volgens onderzoek de voor- en nadelen van vriendschap op de werkvloer

Vriendinnen op het werk maken je werkdagen veel leuker en vaak veel langer (bijklets-sessie bij het koffiezetapparaat hier, roddel-rookpauze daar). En dat niet alles, want dankzij vriendschap op de werkvloer ben je lichamelijk gezonder en heb je een kleinere kans op een burn-out.

Dat weet onderzoek van de Rutgers University in New Jersey, Amerika ons te vertellen. Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan vriendschappen op het werk. Viva brengt de voor- en nadelen voor je in kaart. Thank us later!

Voordeel #1: je kunt altijd bij iemand terecht 
Jouw leed is haar (of zijn) leed. Lange haren laten verknippen bij de kapper? Deadline gemist en daardoor een boze baas op je dak? Ziek kind noodgedwongen achter moeten laten bij het kinderdagverblijf? Je collega-vriendin hoort je aan, helpt je relativeren en vrolijkt je op.

Nadeel #1: je kunt je vriendin een voorkeursbehandeling geven 
Juíst omdat jullie naast werk ook persoonlijke dingen delen, kan het zo zijn dat je (minder) kritisch bent naar haar. Het is belangrijk om je altijd af te blijven vragen of je haar werk ook zo goed zou vinden als jullie niet bevriend waren. Eerlijkheid duurt het langst.

Voordeel #2: je werk(dag) wordt een stuk leuker 
Of jullie nou op werktrip zijn in Barcelona (en in de vrije uurtjes samen de Ramblas leeg kopen), samen een nieuwe A-klant binnenhalen of zij net op het juiste moment een opbeurend Giph’je in je mailbox dropt (nadat je hart voor de 21e keer is gebroken), you’re in this together.

Nadeel #2: je moet soms kiezen tussen het bedrijf en je vriendin
Wat het beste is voor het bedrijf waar jullie werken is niet altijd het beste voor je vriendin en – bij onbegrip vanuit haar – jullie vriendschap. Picture this: door een reorganisatie worden de uren van je vriendin gekort en jij als P&O coördinator moet deze ontwikkeling overbrengen. Hoe doen? Door niet te treuzelen en zo snel mogelijk het slechte nieuws te vertellen. Ook handig: spreek van tevoren af dat jullie vriendschap los staat van jullie relatie als collega’s.

Voordeel #3: je vriendin weet als geen ander wat je bedoelt als je ‘weer zo’n dag op het werk was’
Jullie hebben aan twee woorden genoeg. Het laatste wat je na zo’n vermoeide werkdag wil is heel het verhaal over rotklant Y en irritante-collega X vertellen. En dan ook nog ‘het risico’ lopen dat je persoon aan wie je het vertelt er niets van snapt. Laat staan het juiste advies kan geven. Je hartluchten over work shizzle bij je collega-vriendin is dan dé oplossing!

Nadeel #3: je moet oppassen dat je op de werkvloer niet te veel met elkaar optrekt
En alleen maar met elkaar dingen doet! Je wil tenslotte anderen niet het gevoel geven dat ze worden buitengesloten. Probeer de gesprekken op het werk algemeen en voor iedereen volgbaar te houden. Het is verleidelijk om tijdens de lunch uitgebreid door te nemen wat jullie dit weekend gaan doen, maar beter doen jullie dit niet. Een mailtje biedt uitkomst, als je dan toch wat personal girlfriend stuff wil delen.

Bron: NY Times | Beeld: iStock

What we like komt uit VIVA 33. Deze editie ligt t/m 21 augustus in de winkel of kun je hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«
viva zomerdeal

Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.