Voorkom de vakantieblues

Lekker op vakantie geweest betekent fris en fruitig weer aan de slag. Toch? Of zit jij na een uur op je werk alweer te stressen alsof je nooit bent weggeweest? Helemaal niet nodig gekkie! Dit zijn VIVA’s anti-vakantiedip-tips.

1. Extra dag
Plan een extra dagje in voordat je weer begint. Dus niet op zondagavond thuiskomen om maandagochtend meteen naar je werk te moeten. Ook een optie: begin aan het eind van de week pas, op donderdag bijvoorbeeld. Ideaal!

2. Plan
Ruim voldoende tijd in om op kantoor alles bij te werken. Je kunt niet in een dag alle mails lezen, alle projecten of dossiers doornemen én bijkletsen met je collega’s. Plan het liever een beetje door de hele week.

3. Scan
Lees niet al je mails terug. Dan had je net zo goed niet weg hoeven gaan. Scan wat belangrijk is, lees bijvoorbeeld alleen de notulen van de laatste vergadering. De rest flikker je lekker in de prullenmand. Dikke doei!

4. Doel
Stel jezelf een doel op je werk voor de komende paar maanden: ga voor salarisverhoging, promotie, een nieuwe baan, zorg dat je nieuwe uitdagende projecten krijgt of probeer nieuwe klanten binnen te slepen. Het maakt dat je minder snel weer in je routine terechtkomt. Bovendien kun je nu met een frisse blik en de nodige afstand naar de dingen kijken. Maak daar gebruik van.

5. Move
Op vakantie beweeg je vaak meer dan normaal – ja, zelfs op een strandvakantie. Een goed moment om nu naar de sportschool te gaan of eindelijk eens te gaan fietsen of lopen naar je werk. Trust me, je vakantieblues en -kilo’s ben je in no time kwijt.

6. Deel
Haal herinneringen op, vertel je verhalen, laat de foto’s zien. Geniet na, zodat je het vakantiegevoel maximaal kunt vasthouden. Wat niet wil zeggen dat je Facebook vol moet plempen met twintig dezelfde strandfoto’s of een dia-avond moet organiseren voor je collega’s. Een beetje consideratie graag.

7. Tijd
Van ‘alles mogen’ naar weer ‘van alles moeten’ sucks. Dus neem wat extra tijd voor jezelf. Op je werk neem je bijvoorbeeld iets langere pauzes, kun je meteen even bijkletsen met collega’s. Plan ook na je werk extra ruimte en tijd in voor jou alleen. Voor wat dan ook: boek, bad, bed, doet er niet toe. Als je er maar blij van wordt. Zo laad je weer op.

8. Vakantie
Plan je volgende vakantie. Al is het maar een weekend in een huisje met een stel leuke mensen. Want uitkijken naar een volgende vakantie, daar knapt een mens sowieso van op.

Beeld: hasloo / 123RF Stockfoto


Werk-icoontje-60x60
Sluit je ook aan bij 
VIVAwerk en boost je carrière