Vraag het de mediator: ‘Mijn ex verdient zwart bij. Wat nu?’

Paul en Jeanine zijn zes jaar geleden gescheiden. Omdat Paul veel in het buitenland is, wonen hun 4 kinderen grotendeels bij Jeanine. Paul betaalt alimentatie voor Jeanine, die niet werkt, en voor de kinderen. Maar onlangs vertelde een vriend hem dat Jeanine zwart werkt in een restaurant. Paul vraagt zich af of de kinderen daardoor niet tekortkomen en vindt het bovendien onzin om nog alimentatie voor Jeanine te betalen.

Paul: ‘Ik dacht dat ik het allemaal goed geregeld had toen we uit elkaar gingen. De kinderen bleven bij Jeanine wonen en als ik een weekend thuis ben – ik moet vaak voor mijn werk naar het buitenland -, logeren ze bij mij.

Omdat Jeanine niet zo sterk is, kan ze naast de zorg voor vier jonge kinderen geen betaalde baan aan. Daar heb ik begrip voor en daarom betaal ik zowel voor haar als voor de kinderen alimentatie. Het leek mij een eerlijke deal en ik heb er nooit klachten over gehad.

Maar laatst vertelde een vriend dat hij had gezien dat Jeanine in een restaurant werkte. Zodra ik tijd had, heb ik Jeanine gebeld om om opheldering te vragen. Eerst ontkende ze, maar toen ik zei dat Maurice haar had gezien, gaf ze toe dat ze een bijbaantje had. Zwart. Ze zegt dat ze er amper iets mee verdient, net genoeg om oppas voor de kinderen te betalen. Maar ze werkt drie avonden per week en ik ken dat restaurant, ik weet dat ze daar flinke fooien geven. Dat doe ik zelf ook als ik daar met zakenrelaties eet. Dus ik kan me niet voorstellen dat ze er niets aan overhoudt. Ergo: ze heeft een inkomen, zwart of niet, dat kan me niet schelen, en dus betaal ik ten onrechte alimentatie.

Daarnaast ben ik erg benieuwd naar wie die oppas eigenlijk is? Is het wel goed voor de kinderen als ze 3 middagen in de week met een oppas zitten? Zulke jonge kinderen hebben hun moeder nodig.’

Jeanine: ‘De kinderen zijn nu 2, 3, 5 en 6 jaar oud en ik ben echt 24/7 met ze bezig. Ik zou ze niet willen missen hoor, zoals Paul, die ze soms maar twee dagen per maand ziet, dat zou ik niet kunnen. Maar ik heb er niet om gevraagd dat mijn echtgenoot er met een collega vandoor zou gaan. Ik heb er niet om gevraagd om alleenstaande moeder te worden, zeker niet van vier kinderen. Ik heb een universitaire opleiding en ik was altijd van plan om verder te gaan in de wetenschap. Toen kwam ik Paul tegen en voordat we het wisten waren er vier kinderen. Paul was vaak van huis voor zijn werk, maar als hij er was, hadden we regelmatig etentjes met zakenrelaties of vrienden. Die contacten zijn na de scheiding allemaal weggevallen en op een gegeven moment begon ik me behoorlijk eenzaam te voelen.

Dus toen een buurvrouw me vertelde dat ze in dat restaurant serveersters zochten, heb ik dat met twee handen aangegrepen. De horeca verdient niet best, ook niet met de fooien erbij, maar dat kan me niet schelen. Het is genoeg om de kinderoppas te betalen, dan ben ik even van huis en omringd met volwassen mensen.

Paul moest zo nodig bij ons weg en hij had zogenaamd geen ‘ruimte’ om voor de kinderen te zorgen. Dat ik die verantwoordelijkheid op me heb genomen, wil niet zeggen dat ik er geen privéleven op na mag houden. Wie denkt hij wel niet dat hij is om mijn kwaliteiten als moeder te veroordelen!’

De mediator: ‘Jullie verhaal is een goed voorbeeld van een discussie die ontstaat als je niet voldoende op de hoogte bent van elkaars doen en laten. Paul betaalt maandelijks alimentatie. Daar is op zichzelf niets mis mee. En het kan ook zomaar zijn dat Jeanine technisch gesproken met een paar uur werk niets op de alimentatie hoeft in te leveren. Uit de woorden van Paul maak ik op dat het voor hem geen probleem is om voor de zorg van de kinderen te betalen. Jeanine vindt het ook heerlijk om voor de kinderen te zorgen, dus lijkt het Paul ook logisch om haar te betalen. Tegelijkertijd mist Jeanine ook iets. Contact met mensen en misschien wel het gevoel gewaardeerd te worden. Daarvoor heeft zij een oplossing gevonden die naar haar mening past bij de zorg die zij ook wil geven aan de kinderen. Kunnen jullie elkaar daar in vertrouwen? Kan jij, Paul, de controle loslaten? En kan jij, Jeanine, Paul wat meer transparantie geven over je bedoelingen? Dat allebei uitleggen aan elkaar helpt in het vertrouwen in elkaar als ouders, daar hebben de kinderen altijd voordeel aan!’

Er gebeurt altijd wel iets in je sociale omgeving waardoor je even van je stuk bent gebracht. iMediators is in die gevallen een handige partner om bij je te hebben. Online of aan tafel helpen wij vrienden, partners en collega’s weer in gesprek te komen. Samen naar een nieuwe toekomst zonder jezelf te verliezen.

Michiel Hordijk (44) is full certified mediator in familie-  en arbeidskwesties. Als vader van een dochter uit een eerder huwelijk en een zoon in zijn huidige relatie staat hij zelf dagelijks voor de keuze hoe je omgaat in alle verschillende situaties op het werk en in je gezin.Wekelijks gaat hij op VIVA.nl in op een voorgelegde situatie en geeft hij een tip hoe met de situatie kan worden omgegaan. Heb je zelf een vraag of situatie die je wil voorleggen aan Michiel? Mail deze dan naar: viva@imediators.nl

Lees ook de casus van vorige week: ‘Mijn peuterzoon reageert slecht op ons co-ouderschap. Wat nu?’
viva zomerdeal

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.