Vrouw-brouwwereld: Dorris en Tessel zijn hobbybrouwers

bierbrouwers

Zussen Dorris de Heij (29, projectleider bij een internetbedrijf) en Tessel de Heij (27, werkt bij Ahold op de afdeling commercie) droomden ervan hun eigen witbier te kunnen drinken. Met hun biermerk Gebrouwen door vrouwen waren ze in 2015 een van de genomineerden voor de VIVA400.

Dorris: “Elke keer als we een batch klaar hebben, geven we een klein feestje. We zijn altijd blij als het gelukt is, want er kan veel misgaan tijdens het proces. Bij onze tweede batch werd ik ’s nachts een keer wakker door een keiharde knal. Het bier was heel hard aan het gisten en er zat blijkbaar een barstje in de fles. Vijftien liter bier explodeerde door mijn huis. Om drie uur ’s nachts moest ik alles opdweilen. Mijn huis rook nog dagen naar kroeg.”

Bierbommetjes

Dorris: “Een andere keer hoorde ik ineens een hoog gesis toen ik in de keuken stond. We hadden te veel suiker bij het bier gegooid, waardoor de flessen een soort bommetjes waren geworden. Met een skibril op moesten we ze allemaal openmaken boven de gootsteen. We waren net op tijd, het bier spoot alle kanten op.”
Tessel: “We hangen regelmatig brak boven de pannen. Zelfs op 1 januari stonden we bier te brouwen. ‘Waarom hebben we deze hobby eigenlijk?’ zeiden we toen tegen elkaar. Maar we hadden een droom: in de zon op het terras ons eigen witbier bestellen.”

Brouwproject

Tessel: “Mensen hadden het steeds vaker over onze ‘bierfeestjes’, het ging als een lopend vuurtje. Al snel werden we benaderd door twee lokale kroegen: Als wij zouden zorgen dat ons bier op fust zat, wilden zij het verkopen. We zijn toen kleine brouwerijtjes gaan bellen of het daar kon. Iedereen zat vol, maar we stuurden toch bedankmailtjes. In het onderwerp van de mail stond ‘Gebrouwen door vrouwen’. Een van de brouwerijen vond het zo leuk dat we toch mochten langskomen. Een week later stonden we duizend liter bier te brouwen.”
Dorris: “Als we in een café zitten en iemand die we niet kennen vraagt om ons bier, is dat echt een kick. Vooral als er daarna nóg een wordt besteld.”

Tekst: Vivienne Groenewoud
Beeld: Maaike van Haaster

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.