Vrouwen en huizen kopen

Het werd dit jaar ineens tijd om een huis te kopen. Gewoon, ineens durfde ik het zomaar aan.

Ik had eindelijk een vast inkomen en bovenal had ik genoeg van mijn schimmige zolderkamer zonder balkon. Ik wilde nu wel eens buiten zitten, en ‘s zomers heel veel worst op de barbecue gooien om vervolgens alle afwas linea recta in de vaatwasser te stoppen. Die vaatwasser: dat was misschien wel mijn grootste droom. En kittens. Maar daarvoor zou ik toch echt eerst eens een huis moeten kopen.

Grauwe flat
Makkelijk is dat niet, als vrouw alleen. It’s a jungle out there. En als je zoals ik compleet cijferblind bent gecombineerd met een stevige belastingangst, is een huis kopen nog moeilijker. Maar dat was van later zorg: ik ging eerst eens kijken welk huis ik eigenlijk wilde kopen, en hoeveel ik zou kunnen lenen.

Ik toog daarom gewapend met een salarisstrook met mijn moeder (sommige dingen in het leven kun je gewoon niet alleen doen) naar een hypotheekadviseur. Die me vervolgens stralend vertelde dat ik een bedrag kon lenen dat precies genoeg was om een grauwe flat te kunnen bewonen in de minst aantrekkelijke buurt van Haarlem.

Onderhandelen
Goddank wilde mijn moeder geld schenken; hierdoor werd mijn budget direct een stuk aantrekkelijker. Ik Funda’de er op los, en na een paar bezoekjes aan huizen die het net niet, of helemaal niet waren, vond ik wat ik zocht. Een tuin, een leuke buurt én compleet gerenoveerd. Ik vond een handig familielid bereid om heel scherp voor mij te onderhandelen. Met succes: hij kreeg 18.000 euro van de vraagprijs af!

En toen volgde een lange aanloop van verzekeringen en hypotheken regelen, notarisbezoekjes en taxatierapporten. Alle informatie waar ik me best druk om maakte heeft ooit in mijn hoofd gezeten, maar nu – krap een half jaar later – ben ik het allemaal alweer vergeten. Want een hypotheek komt erop neer dat je elke maand rente betaalt. Net als huur. Dus kan ik gewoon storten op de dingen die ik belangrijk vind. Zoals een vaatwasser. En de kittens komen volgende week.

Als (single) vrouw een huis kopen -enquête
Ben je of was je single en heb je in de afgelopen twee jaar alleen een huis gekocht? Of ben je van plan dat te doen? Viva en Vereniging Eigen Huis zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen. Welke problemen kwam jij tegen toen jij alleen een huis wilde kopen? Hoe zocht je naar je naar je woonpaleis en wat zijn jouw ervaringen met makelaars, hypotheekadviseurs en notarissen?

Vul deze enquête .

Bedankt voor het invullen van de enquête,  de resultaten lees je in Viva 10!

Foto: Istockphoto.com