VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé: ‘Vrouwen zijn veel te bescheiden’

ingrid-de-caluwe

Op 18 november vindt de eerste editie van Breakfast College by VIVA400 plaats; een netwerkontbijt vol inspirerende gesprekken, handige tips en nieuwe contacten. Je kunt er onder andere een panelgesprek tussen nieuwslezeres Merel Westrik, Nouveau-hoofdredacteur Claudia Straatmans en Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé bijwonen. VIVA sprak met de politica over haar ambities, rolmodellen en ontbijtritueel. 

Waar sta jij voor als Kamerlid?

“Ik ga voor resultaat. Of ik dat nou voor of achter de schermen behaal, dat maakt me niet zo veel uit. Zo ben ik bezig met de opvolger van DigiD. Er moet een soort nieuw digitaal paspoort komen, waarmee je online je zaken met de overheid kunt doen. Daar werden verschillende versies van uitgewerkt, maar ik merkte dat dat niet goed liep. Vorig jaar heb ik de minister gedwongen heel goede randvoorwaarden en regels op te stellen. Wat moet het opleveren voor iedereen die ermee werkt? Is de privacy gewaarborgd? In december komt de minister met alle gevraagde documenten, en in januari is er een vrij cruciaal debat over.”

Wat zijn de nadelen aan Kamerlid zijn?

“Als Kamerlid kun je moeilijk plannen. Wanneer er op dinsdag, woensdag of donderdag plotseling een stemming is, moet je binnenblijven. Ook al heb je ’s avonds een privé-afspraak of een optreden in het land: dat moet je afzeggen. Voor sommige Kamerleden is het bekend zijn ook een nadeel, die kunnen niet in hun joggingbroek naar de Albert Heijn. En daarnaast moet je altijd oppassen wat je zegt. Je kunt niet zomaar op een verjaardag je ongezouten mening profileren, je moet altijd denken: wat vindt mijn partij daarvan? Je ligt onder een vergrootglas.”

Je was eerder crisismanager en communicatieadviseur. Waarom trok de politiek?

“In mijn vrije tijd was ik actief in de politiek en had ik een bestuursfunctie bij VVD Haarlem. Op mijn werk kwam ik dingen tegen waarvan ik dacht: als ik in de politiek zou zitten, kan ik hier iets aan veranderen. Het regiobestuur vroeg of ik op de lijst wilde en toen heb ik de stap gemaakt. Ik heb er natuurlijk wel over nagedacht, maar ik ben niet iemand die haar carrière enorm plant. Het is zelfs een beetje een gekke carrière geworden: van trainee en HR-manager bij KLM naar crisismanagement en communicatie en nu in de politiek. Terwijl ik vroeger altijd stewardess wilde worden.”

Wat hoop je andere vrouwen mee te geven tijdens het Breakfast College by VIVA400?

“Hou altijd voor ogen wat je wilt in het leven, door een goede afweging te maken tussen je verstand en je hart. Ik heb onlangs besloten in maart te stoppen als Kamerlid, om weer in het bedrijfsleven te stappen. Hoe leuk ik mijn baan ook vind; als ik nog een termijn doorga in de Kamer, ben ik 54 en dan is het lastig om die stap nog te maken. En ik wil nog wel een tijdje door. Ik weet nog niet wat ik vanaf maart ga doen, dat ligt helemaal open. De aankomende twee, drie maanden ga ik met heel veel mensen koffiedrinken, oriënteren en dan beslissen welke kant ik op wil.”

Wat is het beste carrièreadvies dat je ooit hebt gekregen?

“Een van mijn oude bazen bij KLM zei ooit: ‘Vrouwen zijn altijd zo bescheiden over wat ze kunnen, terwijl een man een baan aanneemt en wel ziet hoe hij het gaat doen. Ga maar eens na, dan krijg je een goed beeld van wat je eigenlijk allemaal kunt.’ Hij liet me inzien dat we soms meer in onszelf mogen geloven.”

Wie is jouw rolmodel en waarom?

“Ik heb niet echt een rolmodel. Ik kijk liever naar bepaalde aspecten van mensen waarbij ik me prettig voel. Dat is altijd al zo geweest; ik had vroeger ook nooit posters van popidolen boven m’n bed.”

Een ontbijt wordt gezien als belangrijkste maaltijd van de dag. Geldt dat voor jou ook?

“Wisselend. In het weekend wel, maar doordeweeks ga ik vaak op het laatste moment de deur uit. Dan grijp ik een stuk ontbijtkoek of maak ik snel een boterham klaar. Ik ben echt een slow starter. Ik spring m’n bed niet uit, ik moet rustig wakker worden.”

Wat hoop jij dat er tijdens Breakfast College by VIVA400 op tafel staat?

“Yoghurt met muesli, noten en fruit: daar ben ik dol op. Of chocoladecroissants. Het is dan bijna weekend, hè.”

Meer horen over Ingrids carrière? Kom naar Breakfast College by VIVA400 op 18 november. Woon het panelgesprek bij, volg een workshop, krijg kleding- en beautyadvies voor zakelijk succes en eet een heerlijk ontbijt. Klik op de button om tickets te bestellen. 

bc-button

Lees ook:

Claudia Straatmans: ‘Het weekend is voor mijn gezin, daar komt zelfs een modeshow van Olcay Gulsen niet tussen’