Waarom Nederlanders moeite hebben met reageren op een compliment (en hoe je dit het best doet)

reageren op compliment

‘Wat een mooie tas!’ ‘Deze? Joh, die heb ik al jáááren! Was gewoon van de Primark.’ In Nederland zijn we ontzettend goed in het downgraden van complimenten. Maar hoe reageer je er dan wél goed op?

Een compliment krijgen: we vinden het vaak nog moeilijker dan er zelf een uitdelen. Volgens psycholoog Marius Rietdijk heeft dat er alles mee te maken dat een compliment voelt alsof je een cadeautje ontvangt. ‘Het is alsof je iets krijgt en je zelf niets bij je hebt om terug te geven,’ vertelt hij aan Quote.

Downgraden is echter juist niet wat je zou moeten doen. ‘Je moet je realiseren dat degene die het compliment geeft zich blij voelt dat hij het kan geven. Dat moet je dus ook blij in ontvangst nemen. Dat is dan weer een cadeautje terug voor de gever,’ aldus Rietdijk.

Is het echt typisch Nederlands om complimenten af te zwakken? Rietdijk denkt van wel. ‘Onze cultuur is calvinistisch. Je moet hard werken en de beloning komt na je dood, in de hemel.’ Complimenten beschouwen we dan ook al snel als overdreven, laat staan dat we er enthousiast op reageren.

Krijg jij vandaag een compliment van je collega, moeder of partner? Weet wat je te doen staat.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Quest | Beeld Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.