Waarom we deze zomer grote kans hebben op een wespenplaag

wespenplaag

Er zijn weinig dingen die een zonnige dag kunnen verpesten. Toch zou het zomaar kunnen dat de zomerse dagen die ons dit Hemelvaartweekend beloofd worden, verknald worden…

Volgens Nature Today is er deze zomer namelijk grote kans op een wespenplaag. Het online magazine meldt dat er tot nu toe in Nederland al vier tot zes keer meer wespen zijn gezien dan andere jaren.

Survivors

In januari werden de eerste wespenkoninginnen al gespot, terwijl die normaal niet voor april gezien worden. Het warme weer zorgde ervoor dat veel koninginnen eerder uit hun winterslaap zijn ontwaakt. Maar het gaat niet om alleen om ongewoon veel wespenkoninginnen; ook veel darren (de mannelijke variant) hebben de winter overleefd. Meestal leggen die voor de winter al het loodje, nadat ze de koningin hebben bevrucht. Maar vanwege de zachte winter leven veel van die wespenmannetjes nog.

Tweede generatie

Eigenlijk werd er vóór de winter al iets bijzonders ontdekt door onderzoekers. In november werden er namelijk nog larven in wespennesten gevonden. Normaal gesproken zijn wespen dan allemaal al dood en wachten alleen de koninginnen op de lente. Dit jaar zijn de wespen in staat geweest om ook in de winter hun larven te voeren. Dat komt omdat de warme winter ervoor heeft gezorgd dat ook andere insecten makkelijker overleven. Omdat wespen die andere insecten opeten, profiteren zij daarvan. Mogelijk zijn er twee generaties koninginnen de winter doorgekomen, waardoor er nu sprake is van een ‘tweede generatie wespen’.

Regen to the rescue

Het enige wat ons nu nog kan redden van de wespenplaag? Heftige regen. Als er in een korte tijd tientallen millimeters vallen, kan dat voor een orkaan in wespenland zorgen.

Zouden we dan écht gaan duimen voor regen…?

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Nature Today | Beeld iStock