Waarom we de documentaire Three Identical Strangers willen zien

three identical strangers

Het bizarre verhaal van de identieke drieling Robert Shafran, David Kellman en Eddy Galland vormt het onderwerp van de documentaire Three Identical Strangers, die te zien is op het Amerikaanse Sundance Film Festival. Wij kunnen niet wachten tot de we de docu zelf kunnen bekijken en als je het verhaal van de drie broers leest, jij waarschijnlijk ook niet.

Het verhaal van Robert, David en Eddy begint in 1961 in Long Island. De drieling werd vlak na hun geboorte uit elkaar gehaald en ieder geadopteerd door een ander gezin. Het idee daarachter kwam van Peter Neubauer, een psychiater en psychoanalyst uit New York. Neubauer deed destijds een geheime gedragsstudie en de drieling diende als studieobject. In samenwerking met het adoptieagentschap Louise Wise Services haalde hij vaker meerlingen na de geboorte uit elkaar, zodat hij hun gedrag kon bekijken.

Dubbelganger

De ‘geheime’ studie liep echter niet zoals gepland toen twee van de drie broers elkaar per ongeluk ontmoetten. In 1980 begon de toen 19-jarige Robert aan zijn opleiding op de universiteit. Daar kreeg hij een warm onthaal: mensen zwaaiden naar hem en meisjes vlogen hem om de hals, waar hij overigens weinig van begreep. Er begon een lampje te branden nadat hij zijn kamergenoot Michael ontmoette. Hij wist niet wat hij zag toen hij Robert leerde kennen; een jaar daarvoor had hij namelijk Eddy als kamergenoot gehad, waarop Robert sprekend lijkt. ‘Ik wist dat hij niet terug kon komen’, vertelt Michael. ‘Maar hij had dezelfde grijns, hetzelfde haar en dezelfde gezichtsuitdrukking. Het was echt een dubbelganger.’ Wanneer blijkt dat de twee op dezelfde dag jarig zijn, komen ze er al snel achter dat Robert en Eddy tweelingbroers zijn. Na negentien jaar zien ze elkaar voor het eerst.

Nóg een broer

Het verhaal van Robert en Eddy werd direct door de kranten opgepakt. Dat werd gelezen door vrienden van David, die hem wezen op zijn dubbelgangers. Ook híj bleek bloedverwant te zijn. De adoptieouders van de drie broers waren destijds wel ingelicht dat hun zoon dat hun zoon deel uitmaakte van een studie, maar hadden er geen idee van dat hun kind een drieling was. Zowel de ouders als de drie zoons waren blij vanwege de ontdekking, maar ook boos op het adoptieagentschap. David verafschuwt het onderzoek: ‘We werden beschreven als deelnemers, maar eigenlijk waren we slachtoffers,’ zegt hij tegen The Times.

Triest einde

Na de ontdekking wil de identieke drieling niets liever dan de verloren tijd inhalen en besluit te gaan samenwonen. Ze werken als obers in een Roemeens restaurant en openen later zelf een restaurant met de naam Triplets. Dat blijkt echter geen goed idee, want na een tijdje krijgen de drie steeds meer ruzie. Robert laat zich daarom omscholen tot advocaat, Eddy raakt depressief en pleegt op 33-jarige leeftijd zelfmoord. David stopte uiteindelijk ook met het restaurant en wordt verzekeringsagent.

Robert Shafran en David Kellman op de première
van Three Identical Strangers tijdens het Sundance Film Festival

Van het aangrijpende verhaal van Robert, Eddy en David is nu de documentaire Three Identical Strangers gemaakt.

Bekijk hier de trailer van de docu:

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron LINDAnieuws, Nieuwsblad.be | Beeld still uit trailer