‘Waarom werken vrouwen niet?’: journalist Liesbeth Staats stelt parttime paradijs aan de kaak

parttime paradijs

Nergens in Europa worden door vrouwen zo weinig arbeidsuren gemaakt als als hier. Daarom mogen we Nederland gerust een parttime paradijs noemen. Met het programma Waarom werken vrouwen niet? gaat journalist Liesbeth Staats (47) op onderzoek uit. 

Parttime paradijs

Meer dan 70 procent van de Nederlandse vrouwen heeft geen fulltimebaan. Journalist Liesbeth Staats is gefascineerd door dit gegeven en gaat in het vierdelige Waarom werken vrouwen niet? op onderzoek uit. Wat zijn de oorzaken van dit parttime paradijs en welke gevolgen heeft het? In de eerste aflevering ontmoet Staats verschillende vrouwen die vertellen over hun keuze om minder of juist meer te gaan werken.

Zo is er het verhaal van Ylske. Zij rondde een universitaire studie af, maar deed daar uiteindelijk niets mee omdat ze koos voor haar relatie en haar enorm grote kinderwens. Terwijl zij thuis bleef en voor vier opgroeiende kinderen zorgde, werkte haar man zeven dagen per week. Hij bracht het geld binnen en staat nu zelfs als multimiljonair in de Quote 500. Maar nu ze uit elkaar zijn, moet Ylske het zelf zien te rooien. Ze heeft nog anderhalf jaar recht op alimentatie, daarna moet ze haar eigen boontjes doppen.

Ongelijkwaardigheid

Waar haar man koos om zijn carrièredromen na te jagen, koos Ylske voor het fulltime moederschap. Dit werkt prima zolang het werkt. “Maar ik heb toen niet begrepen of overzien wat het in de praktijk betekent”, vertelt ze in de eerste aflevering tegen Staats. “Hartstikke fijn. Maar er is, hoe je het ook wendt of keert, sprake van ongelijkwaardigheid. Maar dat had ik toen nog niet zo helder.”

Daarbij waren Ylske en haar ex niet met elkaar getrouwd. “En verder was er ook niet zoveel geregeld. Eigenlijk helemaal niks”, zegt Ylske. “Het feit dat je geen eigen inkomen hebt, geen buffer, maakt het natuurlijk heel onzeker. Hoe ga ik dat dan doen met vier kleine, opgroeiende kinderen?”

Niet financieel zelfstandig

En die situatie is precies datgeen wat journalist Liesbeth Staats zo fascineert. Zelf heeft ze sinds haar afstuderen altijd fulltime gewerkt. Ook nadat ze twee zonen kreeg. “Het is niet dat ik vind dat iedereen fulltime moet werken. Je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt, maar ik denk wel dat vrouwen zich soms niet bewust zijn van hun keuze. 40% van de Nederlandse vrouwen die werken, is niet financieel zelfstandig”, vertelt Staats aan LINDA.

Om de situatie van Ylske en haar ex-man als voorbeeld te nemen: “Zolang het goed gaat, gaat het goed. Ik hoop alleen dat (jonge) vrouwen die ervoor kiezen hun baan op te geven zodat hun man tachtig uur per week kan werken, inzien dat zij deze situatie faciliteren doordat zij het huishouden runnen. Als je het mij vraagt, hebben ze dus ook recht op een deel van het inkomen van de man”, aldus Staats.

Dure kinderopvang

Daarnaast vindt Liesbeth Staats ook dat de Nederlandse samenleving is ingericht op moeders die niet of parttime werken. Naast het anderhalfverdieners model, noemt ze ook de dure kinderopvang als reden. “Kinderopvang is duur, vergeleken met landen om ons heen. We gaan pas verandering zien in deze manier van denken als de overheid investeert in kinderopvang. Ja, dat kost geld, maar WOMEN inc. heeft berekend dat de overheid dat geld terugverdient, omdat er meer gewerkt gaat worden en dus meer belasting wordt betaald.”

Ze pleit daarom voor beleidsverandering. ‘De overheid moet het faciliteren dat mensen niet van één inkomen afhankelijk zijn en het niet bij het individu neerleggen.’

Je doet het nooit goed

Uiteraard regent het op Twitter meningen over dit onderwerp, stuk voor stuk zetten ze tot nadenken.

Waarom werken vrouwen niet? is vanaf donderdag 12 november om 21.10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3.