Wanneer de tijd rijp is om van baan te wisselen

van baan te wisselen

katy kopfotoElk jaar jobhoppen is misschien niet de slimste zet voor je carrière, maar als je altijd bij hetzelfde bedrijf blijft werken, wordt jezelf ontwikkelen ook lastig. Daarom zou af en toe van baan wisselen helemaal geen slecht idee zijn. Gelukkig wil ik nog lang niet weg bij VIVA, maar hoe weet ik nou wél wanneer ik me moet gaan verdiepen in vacatures en sollicitatiebrieven? Hieronder schets ik acht situaties waardoor je misschien weet dat het tijd is op zoek te gaan naar iets anders.

Balans

Je kunt je werkzaamheden nog zo leuk vinden en je collega’s nog zo gezellig, wanneer zaken als salaris, je rooster en doorgroeimogelijkheden niet goed (genoeg) zijn, ben je je baan gauw zat. Ga in gesprek in hoop op verandering en anders: spit de vacaturebank door.

Werk of carrière?

Ben je aan het werk omdat het moet, of werk je aan je carrière? Als de eerste optie het geval is, is het verstandig je ogen en oren eens goed open te houden wat betreft vacatures.

Take a break

Een korte pauze kan je laten inzien of je écht toe bent aan een nieuwe baan of dat je gewoonweg zin had in vakantie. Stel jezelf kritische vragen zoals waar je jezelf ziet over vijf jaar en ga bij jezelf na of je echt uitgedaagd wordt in je baan.

Dramaandag

Wanneer het je elke ochtend rete-veel moeite kost om uit je bed te komen en je naar je werk te verplaatsen, pest je jezelf er alleen maar mee als je niet aan het solliciteren slaat.

Uitgeleerd

Als er nog maar weinig aan jezelf te ontwikkelen valt, verlies je waarschijnlijk beetje bij beetje je interesse.  Zorg dat je – voordat je je echt nutteloos begint te voelen – er wat sollicitatiebrieven hebt uitgestuurd.

Comfortzone

Van terecht komen in een nieuwe omgeving word je alleen maar sterker, zowel zakelijk als privé. En van de nieuwe mensen die je dan ontmoet kun je juist weer dingen leren. Hoe eng het ook is, uit je comfortzone stappen is echt nog zo’n slecht idee nog niet.

Up to date

Zorg dat je altijd op de hoogte bent van wat er in jouw vakgebied – en gebieden daaromheen –speelt. Wat zijn de laatste ontwikkelingen en hoe ziet het salaris en de voorwaarden er bij andere organisaties uit? Het kan sowieso geen kwaad om te weten, en misschien is het voor jou wel een reden om eens verder te kijken dan je huidige baan.

Té betrokken

Juist wanneer je ontzettend emotioneel betrokken bent bij een bedrijf, kan het een goede stap zijn om van baan te wisselen. Het bedrijf valt heus niet op z’n gat als jij vertrekt en soms is het goed om je dat te realiseren.

Beeld: iStock