Wat betekent die droom?

‘Schrijf over je dromen en je raakt lezers kwijt’, schijnt een van de dingen te zijn die deelnemers aan column- of verhalenschrijf-cursussen te horen krijgen. Toch ga ik het over dromen hebben. Want dromen zijn vaak zo bizar!

Bizar en raadselachtig. Zo is helemaal niet bekend waar dromen precies voor dient. Sommigen zeggen dat dromen gebeurtenissen voorspellen en onderliggende emoties verbeelden. Anderen geloven daar totaal niet in, zij denken dat je door te dromen gewoon dingen die je hebt meegemaakt verwerkt. Of dat het zomaar lukrake hersenspinsels zijn.

Eigenlijk geloof ik ook niet dat dromen een diepere betekenis hebben. Maar af en toe is het toch grappig om droomverklaringen te lezen. Je weet tenslotte nooit… Zo’n twee keer per week herinner ik me iets van een droom. Meestal is dat als het een halve horrorfilm was waarvan ik wakker werd.

Hoewel niet altijd, want laatst had ik er een waarin ik droomde dat er allemaal snoepjes in mijn bed lagen. Ik werd wakker met een oordop in m’n mond…

Forummers dromen uiteraard ook. Zo droomde iemand op het forum dat ze een penis had en dat die flink gekrompen was. De site droominfo.nl verklaart dromen aan de hand van een trefwoord. Volgens die site symboliseert een penis in je droom seksuele energie, kracht en vruchtbaarheid (best logisch..).

Dromen over leeuwen, wat ik laatst deed, zou betekenen dat je sterk gemotiveerd bent. Ook droomwoordenboek.nl geeft dromenuitleg. Daar staat een leeuw voor een sterk en dapper persoon.

De site leveninlicht.nl legt van een paar veelvoorkomende thema’s ook uit wat ze betekenen. Zo zouden lichaamsdelen volgens die site iets zeggen over eigenschappen en een huis over wie jij bent.

Wat voor bizarre dromen heb jij gehad en geloof je in de betekenis ervan?

CC foto: My Dear Delilah