Wat droeg jij naar het sollicitatiegesprek toen je je baan binnenhaalde?

Komt dat zenuwslopende sollicitatiegesprek steeds dichterbij en heb je geen idee met welke outfit je wellicht je toekomstige leidinggevende wilt wegblazen? Aan inspiratie geen gebrek: Google geeft je ruim 50.000 hits als je zoekt op ‘kleding’ en ‘sollicitatie’. Toch lijken veel tips achterhaald, te zakelijk, overdreven of veel te duur. Daarom vroegen wij aan working ladies zoals jij en ik wat zij droegen naar het gesprek toen ze hun baan binnenhaalden.

Marije (29, verantwoordelijk voor de marketing en PR bij een modeagentschap)
“Tijdens mijn gesprek droeg ik een hoge, zwarte taillerok, wijnrode blouse, een grote statement ketting en stoere enkellaarsjes. Deze outfit straalde precies uit wat ik wilde: netjes, modisch verantwoord en toch mijn eigen stijl.”

Marjella (27, leidinggevende entertainmentteam op een pretpark)
“Mijn outfit moest vooral vrouwelijk en stoer tegelijk zijn. Iets waarin meteen duidelijk werd dat daar een zelfverzekerde vrouw zat. Ik koos voor een ruimvallende denim blouse met daaronder een net T-shirt, een donkere skinny jeans en stoere laarsjes met een hak. Verder droeg ik mooie en opvallende oorbellen en liet m’n grote bos krullen los hangen.”

Susanne (27, HR adviseur)
“Ik droeg een zwart, zakelijk, maar comfortabel jurkje. Zo zag ik er netjes uit, maar kon ik me toch makkelijk bewegen. Over het jurkje droeg ik een zakelijk colbertje. Verder had ik mijn haar opgestoken en me heel licht opgemaakt, waardoor eventuele rode wangen minder zouden opvallen.”

Didi, (25, business en marketing coördinator bij een design & build bureau)
“Ik kwam uit een baan waarin ik me heel informeel kleedde, maar solliciteerde nu naar functie die veel zakelijker was. Ik wilde dus een nette en formele outfit, maar wel m’n karakter laten doorschijnen. Ik koos voor een zwart boyfriend colbert, daaronder een simpele top, een grijze skinny met subtiele slangenprint en zwarte loafers.”

Eva (27, redacteur bij een tijdschrift)
“Een donkergrijze skinny, met daarboven een zwart, glanzend topje die ik iets getailleerd had gemaakt door een zwart leer riempje in m’n taille te knopen. Verder: rode sleehakken, een rode tas met franjes en rode lippenstift.”

Anneke (28, coördinator mode & lifestyle bij VIVA)
“Ik solliciteerde voor de functie van modestagiaire. Ik had lang nagedacht over wat ik aan deed. Moest ik nou wel hakken dragen om ouder en pittiger te lijken of juist platte schoenen, omdat dat zou zeggen dat ik een uitstekende stagiaire zou zijn die van hot naar haarr kon rennen voor allerhande klusjes? Ik koos voor het eerste. Zo’n knalhak combineerde ik wel met een broek (geen jeans!) in plaats van een rok, anders leek het alsof ik klaar was voor een avondje uit. De rest van de outfit hield ik simpel met een blouse en een lang vest in lichtgrijs en nude.”

Daphne (23, freelance fotograaf)
“Ik wilde dat mijn outfit netjes en hip tegelijk was. Uiteindelijk ging ik op gesprek in een skinny jeans met een grafische print in wit en zwart, een grijs T-shirtje, een legergroen jasje en hakken. Ik deed er een half uurtje over om alles bij elkaar te zoeken.”

Wat droeg jij toen je werd aangenomen? Deel het hier met ons !

Beeld: iStock