‘Wat eten we vanaaf?’

Dat is de standaard vraag die bij mij thuis elke dag voorbij komt. Ik ben te lui om te koken en al helemaal om iets te verzinnen. Koken zit niet in mijn bloed, al zou ik het stiekem toch wel graag willlen leren. Mijn vriend is net als ik, dus dat zorgt wel eens het volgende tafereel:

Zes uur ‘s avonds.
Mijn vriend: “Ik heb honger.”
Ik: “Ja ik ook, wat gaan we eten?”
Het blijft stil.
Mijn vriend: “Eehhm… Ja, ik weet niks.”
Ik: “Ja, ik ook niet.”
Wederom stilte.
Ik: “Heb je al vlees uit de vriezer gehaald?”
Mijn vriend: “Nee.”
Ik: “Nou ja, dan moeten we maar wat bestellen.”

Slecht, slecht, slecht! Maar onlangs verraste vriendlief mij met een preischotel. Jeetje wat was dat lekker; eindelijk eens iets gezonds en lekkers. Een echte aanrader en daarom het recept van vandaag ;)

Ik ben trouwens niet de enige die het lekker vind. Op het forum is een ware zoektocht naar de lekkerste preischotel begonnen. Zo maakt liez75 de schotel met banaan en Appelsientje maakt zelfs een preiquiche met gerookte makreel!

Ik hou het liever bij de basis, daarom hier het recept van forummer bassiste:

Benodigdheden:

  • Aardappelpuree (kan ook uit zakjes)
  • Prei
  • Kleine ui
  • Knoflook
  • Gehakt
  • Zakje nasikruiden
  • Tomaat
  • Geraspte kaas
  • Ovenschaal

Bereidingswijze
Doe een beetje boter of olie in de pan, en fruit de ui en het knoflook. Doe hierbij het gehakt en laat het even goed gaar worden. Snij de prei in stukjes en laat ze kort (ongeveer 5 minuten) koken. Roer ondertussen het gehakt goed door. Zodra het gaar is, doe je het zakje nasikruiden erbij.

Vet nu de ovenschaal in en maak de aardappelpuree. Giet de prei af. Doe de prei nu bij het gehaktmengsel of hou het apart. Doe nu een laag aardappelpuree in de ovenschaal. Daarboven het gehakt mengsel en de prei. Tenslotte doe je een laagje tomaat erop met daarover geraspte kaas.

Zet de schaal nu in de oven, tot de kaas gesmolten is. Ongeveer 20 minuten op 180 graden.

Update! Bassiste stuurt mij net haar favo drankje en toetje voor bij de preischotel door: “Ik neem er altijd een lekkere rode wijn bij, past perfect. Als toetje ben ik fan van tiramisu, ik vind het een goeie combinatie.” Dank je wel, bassiste :)

Eet smakelijk! Enne… Voor variatietips moet je natuurlijk even op het forum kijken!

PS Liefje, als je dit leest… Vanavond preischotel? :)

CC foto: chadmiller