Wat vinden ordinaire mensen ordinair?

Sinds 2009 woon ik in een volksbuurt. Een ‘Uteregs’ paradijsje waar kinderen vanouds hun ‘hemster woater geve’ en waar kanten gordijntjes decennialang het straatbeeld bepaalden.

Omdat de huizen er betaalbaar zijn en de locatie top is, komen er steeds meer jonge starters, zoals mijn vriend en ik, in de volksbuurt wonen. De integratie verloopt prima en een fijne mix van oorspronkelijke bewoners met blonde permanentjes en nieuw volk met hippe sneakers is het gevolg. Nu heb ik er natuurlijk, onroerend goedprijs-gewijs, geen bezwaar tegen dat het roze-witte marmer hier en daar plaatsmaakt voor strak design, maar ik hoop niet dat het volkse karakter van de buurt helemaal verdwijnt.

Tijgerprintcombinaties
Het leukste aan het wonen in een oud arbeiderswijkje is, buiten de groetende buren, namelijk het feit dat je je kunt blijven verwonderen. Soms zie ik tijgerprintcombinaties door de straat slenteren, die ik in mijn stoutste carnavalsdromen niet had kunnen bedenken. Gouden kettingen, tattoos van FC Utrecht, teveel kilo’s op een afgeragde brommer of hondjes met een jurkje aan: you name it, I’ve seen it. En ik geniet ervan. Ik groet de man met het matje en de vrouw met de rokershoest met eenzelfde enthousiasme als ik mijn jonge, tweeverdienende buurvrienden groet. Met als enige verschil één vraag die door mijn hoofd spookt.

Bontbomberjack
Een vraag die de cabaretier Daniël Arends jaren geleden stelde in een van zijn shows. Een vraag die me is sindsdien is bijgebleven en die zich sinds de verhuizing steeds vaker opdringt: wat vinden die mensen met hun grote gouden oorbellen en luipaardleggings ordinair?
Vraag een aantal mensen in je omgeving naar de kenmerken van het begrip ordinair, en je kunt een deel van mijn buurt uittekenen. Ik wil met die vraag geen oordeel vellen over mooi of lelijk, maar ik ben zo benieuwd hoe de mensen die wij als ordinair beschouwen, zichzelf zien. Is een geblondeerde coupe of een krullende mat hun standaard en heb ik in hun ogen een duf, saai kapsel? Vinden, zoals een vriendin van mij zich afvroeg, bontbomberjack dragende tieners mijn kleding te kak? Of vinden de meeste van mijn buurtbewoners zichzelf ook gewoon ordinair en dragen ze dat idee met trots? De sfeer in de buurt wil ik er niet om bederven. En dus vraag ik het me, ook namens Daniël, gewoon maar eens hier online af.

CC foto: Graham