Wel de pil, niet de pil

Toen de pil in 1962 werd geïntroduceerd omarmden veel mensen hem (haar?) met beide armen. Maar ruim 40 jaar later neemt de populariteit nogal af.  Viva kijkt deze week eens verder dan de lengte van een pilstrip.

Van alle vrouwen tussen de 19 en 45 jaar slikt 36% de pil. Toch blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep dat driekwart van hen baalt van die dagelijkse pil. Hij is onhandig en al die hormonen zorgen voor veel klachten. De afgelopen tien jaar is het pilgebruik in Nederland dan ook met 10% afgenomen.

In Viva 35 staan 6 redenen waarom het een idee is te nokken met pillen slikken. Behalve ‘onhandig want elke dag aan denken’ en klachten als ‘libido van rond het vriespunt’ en ‘borsten als meloenen’ (sommige vrouwen zouden hier blij mee zijn, maar dat terzijde), is één van die redenen bijvoorbeeld dat de pil de kans op een hartinfarct en borstkanker verhoogt.

Nog een reden is dat we tegenwoordig uit een dozijn andere anticonceptiemiddelen kunnen kiezen: pleisterpil, prikpil, hormoonspiraaltje, -staafje, -ring. Waarom zou je eigenlijk nog wel voor die ouderwetse tablet kiezen?

Op de site anticonceptie.nl vind je de Anticonceptie Matchmaker: een testje om te ontdekken welke methode het best bij jou past. De Matchmaker raadt mij trouwens gewoon de pil (of de ring) aan, dus zo last year is de pil nu ook weer niet.

Twijfel jij of je niet eens van de pil af moet? Of juist eraan?

CC foto: Gnarls Monkey