Wel of niet meebetalen aan de inboedel van zijn huis?

samenwonen

Elke donderdag geven we je een kijkje in een populair topic op het VIVA-forum. Deze week: Vriend koopt huis en wil dat ik meebetaal in de pijler Geld & Recht.

Bij de koop van een huis komen een hoop kosten en risico’s kijken. Terwijl het ene stel ervoor kiest om samen in een huis te investeren en de kosten 50/50 te verdelen, zet een ander koppel het huis liever op één naam. Dat is ook het geval bij forummer 12345678910 en haar vriend.

De vriend van forummer 12345678910 wil een huis kopen. Zij is daar financieel gezien niet aan toe, dus zetten ze het op zijn naam en betaalt zij hem ‘huur’. Als hij haar vraagt om mee te sparen voor de inboedel, verf en dat soort zaken, is ze verbaasd. Waarom zou ze kosten maken voor zíjn huis?

 • Tr0tter: “Een inboedel en verf staan los van het kopen van een huis. Of zou je daar ook niet aan willen meebetalen als jullie naar een huurhuis zouden gaan?”
 • stress-kipje: “De inboedel kun je altijd nog verdelen, mocht het stuklopen. Jij wilt wel de lusten, maar niet de lasten. Als je op jezelf zou gaan wonen, zou je ook meubels en dergelijke moeten kopen. Het is niet eerlijk om te verwachten dat hij alles betaalt.”
 • safrat: “Ik – en dan spreek ik alleen voor mezelf – zou er ook problemen mee hebben, omdat de wens van samenwonen en een huis kopen vooral zíjn wens is. Het is zijn beslissing, maar zij moet eraan meebetalen.”
 • Lady_Voldemort: “Waarom zou je niet meebetalen aan een inboedel waar je zelf ook gebruik van maakt? Als hij nou van je eiste dat je je spaargeld erin gooide om het huis zelf te financieren, kon ik me nog iets bij je bedenkingen voorstellen, maar dat is hier niet het geval.”
 • onnohoestsiroop: “Lekker niet gaan hokken. Raar dat je je vriend als verhuurder ziet. Misschien kan hij de huur flink verhogen, aangezien het een gemeubileerd huis betreft.”
 • ecam2015: “Als je daar gaat wonen, wil je toch ook dat je je thuis voelt? En je wilt dan vast ook meebeslissen over de kleuren verf of behang.”
 • MonicaG: “Ik vind het klinken alsof je niet wilt investeren in de relatie, en dat geld daar een excuus voor is.”
 • Xaiandra: “Als hij een huis gaat kopen, vind ik het niet nodig dat jij meebetaalt aan verven en inboedel zoals vloerbedekking en gordijnen of meubels specifiek voor dit huis. Als de relatie uitgaat, kun jij dat immers niet meenemen en heeft hij goedkoop zijn inboedel kunnen regelen. (Of je moet je geld terugeisen en dat wordt ook ingewikkeld). Eventueel kun je een aantal meubels kopen voor het huis, maar die zijn dan ook écht van jou en kun je ook weer meenemen als het uitgaat. Dit klinkt misschien heel zakelijk, maar zo kunnen jullie een gelijkwaardige relatie hebben. Als jullie bij elkaar blijven is dat omdat jullie dat willen en niet omdat de een of de ander in een financiële val zit.”
 • Story-of-my-life: “Ik zou het vreemd vinden als hij alleen voor de kosten moet opdraaien. Je investeert dan wel niet in de stenen die op zijn naam staan, maar je kunt nog wel investeren in het samen leefbaar en gezellig maken van jullie woonplek. Waar je ook woont, meubels zul je toch moeten kopen en verven/behangen moet je ook overal. Van studentenhuis tot flat tot villa, of je nou huurt of koopt.”
 • Joni_de_tweede: “Ik mis het wij-gevoel en dat vind ik niet echt een gezonde basis.”
 • viva-amber: “Volgens mij ben je met betrekking tot het nemen van verantwoordelijkheden niet toe aan samenwonen. Samenwonen betekent niet dat je de huurder wordt van je vriend. Je kunt niet verwachten dat je niets bijdraagt en in een gespreid bedje belandt.”

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.