Wel samenwonen, niet samen slapen.

Wel samenwonen, maar niet samen slapen. Het is nog altijd een taboe. Mijn vriend en ik slapen ongeveer de helft van de nachten in aparte slaapkamers.

2x2x2
In ons appartement zijn twee kamers ingericht als slaapkamer, met daarin twee tweepersoonsbedden en daarop twee tweepersoonsdekbedden. Allebei vinden we het heerlijk om alleen te slapen. De ruimte, de rust. Het is een uitkomst, vooral op dagen dat hij pas om 3 uur ‘s nachts klaar is met werken en ik om half 7 alweer opsta. Op dat soort momenten slapen we liever in onze ‘eigen kamer’.

Gezellig geritsel
Het is niet zo dat we een hekel hebben aan samen slapen. Af en toe kan het zelfs heerlijk zijn. Op dagen dat we alle tijd van de wereld hebben, op dagen dat we kunnen uitslapen. Het fijnste slaap ik in wanneer hij een boek leest in bed. Dat gezellige geritsel van het omslaan van de bladzijde. Het geeft me een veilig gevoel.

Maar op andere dagen is het minder gezellig. In ons vorige huis was maar ruimte voor één slaapkamer en daarin lag ik regelmatig wakker. Onbewust wachtte ik op zijn nachtelijke thuiskomst. Niet ideaal wanneer je er drie uur later alweer uit moet.

Taboe
Het is nog altijd een taboe: apart slapen. Alsof het slapen in twee bedden impliceert dat je relatie niet goed meer is (maar deze is juist beter geworden sinds we apart slapen), of dat je nooit meer seks hebt (alsof deze activiteit altijd ‘s avonds stipt om 11 uur in bed moet plaatsvinden?) Onzin dus!

Ruimtegebrek
Uit onderzoek van socioloog Robert Meadows van de Universiteit van Surrey, blijkt zelfs dat alleen slapen zorgt voor een betere nachtrust. Wanneer één van de partners beweegt bestaat er een kans van 50% dat dit zijn partner stoort in zijn slaap. Meadows: “Mensen denken dat ze beter slapen samen met hun partner, maar uit onderzoek blijkt het tegenovergestelde”.

Ook slaapexpert Neil Stanley pleit voor de mogelijkheid tot apart slapen. Stanley – die zelf ook apart van zijn vrouw slaapt – begrijpt niet waarom niet meer stellen ervoor kiezen. ”Stellen hebben altijd aparte slaapkamers gehad. Pas tijdens de industriële revolutie zijn we in één bed gaan slapen, maar dat was noodgedwongen door ruimtegebrek.”

In Nederland zegt maar 10% van de stellen in aparte slaapkamers te slapen.

CC foto: zigwamp