‘Die gaat toch baren’

Dat nog steeds niet vanzelfsprekend is om als vrouw aangenomen te worden voor een baan, blijkt wel uit de alarmerende berichten over discriminatie bij (zwangere) vrouwen. Hallooooo, het is 2014! Dus dat gaan we even rechtzetten.

Blijkbaar zijn er nog steeds werkgevers die ergens aan het begin van de 20e eeuw denken te leven. Zo tweette een Canadese vrouw onlangs live een conversatie die ze hoorde in een restaurant tussen een aantal managers van IBM – toch geen lullig bedrijf:

ibm-pregnant

Gelukkig leven wij in Nederland. Hier gebeurt dat niet. Toch? Nou, wel dus. Dit voorjaar bleek namelijk uit onderzoek dat bijna de helft van de ondervraagde vrouwen negatieve ervaringen heeft met de combinatie zwangerschap en werk.

Managers zijn opvallend weinig tolerant naar zwangeren, die opmerkingen kregen te verduren als: “Jullie zouden allemaal verplicht aan de prikpil moeten” en “Wij nemen alle soorten mensen aan maar zwanger dat kan echt niet”. Ook bleek een contract de volgende clausule te bevatten: “Indien je zwanger wordt of indien je op dit moment moeder blijkt te zijn wordt dit contract direct ontbonden.”

Laten we even voorop stellen: dit is allemaal illegaal. Zwangerschapsdiscriminatie is namelijk tegen de wet. Simpel. Toch blijken zelfs professionals, zoals zelfstandig P&O’ers, bar weinig van de rechten en plichten omtrent zwangerschap en arbeid te weten. Zo weinig dat arbeidsrechtjurist Cecil Rupert er een site voor oprichtte. Hierop kun je precies lezen dat:

– Werkgevers niet mogen vragen naar zwangerschap of kinderwens tijdens een sollicitatiegesprek
– Je niet ontslagen mag worden omdat je zwanger bent, noch mag het een reden zijn om je contract niet te verlengen
– Je in principe alleen hoeft te melden dat je zwanger bent als je aanspraak wilt maken op verlof

Met deze kennis gewapend sla jij voortaan alle botte of onwetende leidinggevenden om de oren.

Bron: Volkskrant / Huffington Post
Beeld: vitmark / 123RF Stockfoto

 

Werk-icoontje-60x60Sluit je ook aan bij VIVAwerk en boost je carrière