Werk zorgt steeds vaker voor psychische vermoeidheid bij jonge vrouwen

werk vermoeidheid vrouwen

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO blijkt dat jonge vrouwen steeds vaker psychisch vermoeid raken door hun werk. Dat schrijft NOS.

Jonge vrouwen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar voelen zich geregeld aan het einde van een werkdag emotioneel uitgeput, zwaar vermoeid of leeg. Een op de vijf jonge vrouwen ondervindt deze problemen, tegenover een op de zes mannen. In andere leeftijdscategorieën hebben zowel mannen als vrouwen minder van deze klachten.

Singles

Vrouwen die vaker fulltime werken, zoals alleenstaande jonge vrouwen, kampen vaker met werkgerelateerde vermoeidheidsklachten. Vrouwen met kinderen en een partner hebben hier minder last van.

Minder zelfstandig

Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van werkgerelateerde burn-outklachten dan mannen. Volgens het CBS en TNO komt dat omdat vrouwen minder vaak dan mannen mogelijkheden zien om zelfstandig te beslissen hoe het werk moet worden uitgevoerd. Daarnaast zouden vrouwen ook minder vaak in staat zijn de volgorde of het tempo van hun taken te bepalen. Tenslotte werken vrouwen relatief vaak in de zorg en in het onderwijs, waar de druk hoog is en er weinig beslissingen zelf genomen mogen worden.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron NOS | Beeld iStock