Werken tijdens je vakantie: do or don’t?

Zit jij ook de godganse dag je mail te checken, zelfs als je op vakantie bent? Meer dan de helft van de Britten in elk geval wel, zo blijkt uit onderzoek. En sommigen zelfs tijdens een begrafenis. Help, zijn we verslaafd?

Als zoveel Britten dat doen, mag je ervan uitgaan dat ook een groot deel van Nederland tijdens de vakantie af en toe even achter de laptop kruipt of een telefoontje pleegt met de baas. Hoeveel dat er zijn, daar zijn overigens (nog) geen cijfers van.

Effect
Wel is er onderzoek gedaan naar het effect van werken tijdens je vakantie. Dat blijkt niet per se slecht, trouwens. Dat zegt Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Een vakantie doet een mens goed omdat hij zijn dag dan zelf onder controle heeft. Zelf bepalen wat je doet en wanneer heeft een positieve invloed op je welzijn. Als iemand bewust kiest om te werken, door bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje de werkmail te checken, is dat niet slecht.”

Piekeren
Het levert veel meer stress op als je de hele dag ongerust bent over wat er op je werk gebeurt, dan als je gewoon even belt om te horen hoe het ervoor staat. Want pas als je erover piekert of door je werkgever wordt gestoord tijdens een andere activiteit, heeft het een negatieve invloed, aldus De Boom. Zet je telefoon dus in elk geval uit tijdens dat romantische dinertje aan het strand.

Check jij je mail wel eens op vakantie, of (shame on you!) tijdens een begrafenis? Laat het ons weten.

Bron: Daily Mail / Volkskrant
Beeld: haveseen / 123RF Stockfoto

 

Werk-icoontje-60x60Sluit je ook aan bij VIVAwerk en boost je carrière