WIDM: Alles of niets

geen

Hét gesprek aan de ontbijttafel in Zuid-Afrika: de eerder gewonnen en vooralsnog nutteloze kokers.  Een gespreksonderwerp waar Paulien totaal geen interesse voor kan opbrengen, maar dat is logisch. Zij weet waarschijnlijk toch al wat er in zit.

Daniël denkt het ook te weten en probeert zijn medekandidaten ervan te overtuigen de 2 nog ongeopende kokers vooral dicht te laten. Waarschijnlijk zit er fotopapier in wat nog ontwikkeld moet worden.

Wie het laatst lacht…
Wat volgt is een hoop gesnuif, besmuikt gelach en opmerkingen als ‘wat weet jij daar nou van?’ Er wordt bijna openlijk getwijfeld aan zijn verstandelijke vermogens en ik krijg medelijden met hem. Daniël, voor wat het waard is: ik had je wel serieus genomen. Zo’n kans zou ik nooit voorbij laten gaan ;-)

Dan komt Art vertellen wat de volgende opdracht is: koop voor 1000 rand spullen om hiermee een ruimte te verduisteren. Plotseling is Daniël de Einstein van de groep, wat hem voor eventjes de leider van de roedel maakt. Onder het motto ‘shop till you drop’ kopen ze een plaatselijke winkel leeg. Naast tape, donker zeil en touw vindt koopjesjager Kees die goed geluisterd had naar Art (niet alles ligt op ooghoogte) nog een kokertje. Bonusaanbieding zullen we maar zeggen!

The B-team
Met hun mandje vol spullen staan ze voor de uitdaging om een lege, vervallen drukkerij te verduisteren. Ze gaan driftig aan de slag, benutten alles wat ze kunnen vinden, maken van stokken spandoeken om de hoge ramen te blinderen…

Heel even verwacht ik een A-team-achtig muziekje, 2 á 3 actieshots en binnen 5 minuten een volledig ingerichte doka. Maar helaas, deze 5 blijken een B-team die na veel scoutingacties er – dankzij Paulien – achter komen dat er gewoon een ladder beschikbaar was. Veel sexier dan ramen afplakken met tape werd het dus niet.

Enfin, na wat geklooi met vloeistof, bakken en een pincet blijkt dat het stukje fotopapier uit de zojuist aangeschafte koker een geldfoto is. Helaas blijken de overige kokers zwart geld te bevatten. Dat wil zeggen… alle andere kokers zijn blijkbaar geopend waardoor de foto’s overbelicht zijn. Deze ‘blonde’ actie komt voor rekening van nieuwsgierige Zarayda (ik had hetzelfde gedaan girl!) maar dat mag natuurlijk niemand weten.

Iets met topito’s
En toen… toen volgde er iets met gekleurde triviantstukjes die we voor het gemak maar even topito’s noemen (niet te verwarren met chipito’s, alhoewel ik daar wel spontaan trek in kreeg). Geïnspireerd door de draaiende theekopjes uit Disneyland volgde er een duizelingwekkend spel waarbij de kandidaten 4 topito’s moesten zien te bemachtigen van dezelfde kleur. Set compleet? Dan had je een vrijstelling te pakken.

De eerste afvaller was natuurlijk Paulien. Want waar heeft een mol een vrijstelling voor nodig nietwaar? Spannender kan ik het verder niet maken, na een hoop gedraai en gedoe was Daniël de winnaar. Hij kreeg een vrijstelling voor de finale. Tenminste…als hij de executie van deze aflevering zou overleven. Natuurlijk was hij als een kind zo blij, maar toen wist hij nog niet dat er nog een verrassing aan zat te komen.

Tieten, schieten en helikopters
De productie had hem namelijk vorige week smachtend zien kijken naar Kees in de heli. En aangezien Daniël nu eenmaal een grote gunfactor heeft en het kreng toch al voor de hele week was gehuurd, werd hij blij gemaakt met een helikoptervlucht. Maar dat was nog niet alles!

Mijn man zegt altijd: de ultieme mannenfilm bevat 3 dingen. Tieten, schieten en helikopters. Met een score van 2 uit 3 had Daniël in deze aflevering redelijk zijn droomrol te pakken. Hij mocht namelijk vanuit de heli met een enorme lasergun schieten op zijn medekandidaten. Die tevergeefs probeerden om in een open veld topito’s te verzamelen om op die manier geld voor de pot te verdienen en de vrijstelling van Daniël weg te spelen. Iets wat natuurlijk niet lukte.

Want de enthousiaste Daniël doorzeefde de hele omgeving. Als er echte kogels in hadden gezeten, had er geen boom meer gestaan, vrees ik. In het veld zagen we een vrolijk huppelende Zarayda als eerste sneuvelen, gevolgd door de – bij dit soort spellen – immer fatalistische Paulien. Kees en Carolien hadden nog even de illusie dat zij de boel gered hadden, maar ook hun inspanningen bleken voor niets. Geen geld in de pot en een vrijstelling voor Daniël. Of, zoals hij zei ‘deze fijne rakker neemt niemand me meer af’.

Mag ik hem troosten?
Dus dan word je in één aflevering én serieus genomen én je wint een vrijstelling voor de finale én je mag in een heli de rest van het deelnemersveld uitroeien. Dan kan er toch niets meer misgaan zou je denken? Helaas. Na het dronkenschap van de euforie kwam de keiharde kater. In de vorm van een rood scherm. Het was alles of niets. En het werd… niets.

Mag ik hem troosten?

Stand van de pot: € 11.820
Mijn mol: Paulien
Exit: Daniël

CC foto’s: still filmpje