WIDM: Knutselen met Zulu’s

geen

Na al die opdrachten vol actie, spanning en sensatie, was het hoog tijd voor een kalmerend knutseluurtje. Het liefst met papier-maché, maar in ieder geval met Zulu’s.

Het wensenlijstje van Paulien en Zarayda was kort en overzichtelijk. Ze waren al dat geren en gevlieg goed zat en eisten een rustpauze. Jammer dan voor GI Jane Carolien en Kees MacGyver, maar vooral Zarayda snakte naar een ‘ongevaarlijke’ opdracht.

Zulu is zeg maar echt mijn ding
En die kregen ze. Oké, ze gingen dan wel niet knutselen met Zulu’s, maar Paulien en Zarayda kregen wel hun rustmomentje in de schoolbanken van Zuid-Afrika. Alwaar een dertigtal enthousiaste kinderen hen de belangrijkste woorden uit het Zulu leerden zoals tafel, televisie, fiets… Je weet wel, de standaard basisbegrippen.

Ondertussen ging het andere tweetal op pad met een jonge gids (die Talo heet, maar die we voor het gemak Dion noemen, maar dan met een Afrikaanse tsjk, tsjk) om foto’s te maken van diezelfde woorden. De rest van de opdracht liet zich raden, want Paulien en Zarayda moesten daarna dus in het Zulu aangeven wat er op de foto’s stond afgebeeld.

Thumbs up!
Wat volgde was een bijna surrealistische scène waarin Art in een kaal en leeg Zuid-Afrikaans klasje de foto’s aan het viertal én de leerlingen toonde. Op zijn iPad. Hoe groot kan een contrast zijn. Schitterend was het om te zien hoe de kinderen enthousiast jureerden. Uiteindelijk gingen tijdens dit mondelinge examen van de twee dames 8 van de 10 keer de duimen omhoog, wat €1600 voor de pot opleverde.

Kon natuurlijk ook haast niet anders dan een succes worden deze opdracht, gelet op de fabeltastische ezelsbruggetjes van Paulien. Zo kunnen we nu allemaal het woord televisie in het Zulu opdreunen: Uma bona koedeh. Ezelsbrug: je kijkt met je oma naar reclames van Bona in een kudde. Volslagen maf, maar het werkte wel!

Geen touw aan vast te knopen
Bij de tweede opdracht van deze aflevering had de mol letterlijk de touwtjes in handen en trok daarmee ook aan het langste eind. In een verlaten postkantoor moest een loden bal, hangend aan vier touwen, in een glazen vaas met geld gemanoeuvreerd worden.

De akoestiek aldaar liet nogal te wensen over en na een half uur heen en weer schreeuwen werd daarom besloten om toch maar de porto’s te gebruiken die Paulien gelukkig alsnog gevonden had (mollen zijn nu eenmaal stekeblind…)

Georganiseerde chaos
We weten allemaal wat er gebeurt als Paulien een porto in handen krijgt. Dan wordt ze op slag autoritair en komt het Oostenrijkse bloed in haar naar boven. Wat resulteerde in daadkrachtige, heldere en korte aanwijzingen aan de anderen om toch vooral te voorkomen dat deze opdracht zou slagen.

Kees – ik heb ook heel veel inzicht – stond er enigszins verslagen bij toen de tijd was verstreken en de opdracht mislukte. Ik had het gevoel dat hij deze opdracht misschien wel tot een goed eind had kunnen leiden. Maar helaas. Dankzij Paulien was deze opdracht nu gewoon één van de vele hoofdstukken uit het boek (ik citeer) ‘de Jostiband op avontuur’.

In de hoofdrol
Iedereen weet, na inspanning komt ontspanning. En daarom mocht Kees zijn drie meisjes ’s avonds meenemen naar de drive-in. Er draaide een hele goede film met alleen maar mollen in de hoofdrol. Maar in plaats van naar het witte doek te kijken, werd besloten om toch maar een spelletje ‘Wie is het?’ met auto’s te spelen.

Met Paulien aan de porto, want ze is zo duidelijk (zucht, ze leren het ook nooit…), werden door Art vragen beantwoord waardoor er voertuigen afvielen. Dat klinkt gemakkelijk, maar mede dankzij de communicatiestijl van Zarayda (Leave! Now! I give you 30 seconds!!) was dat nog best lastig. Daarbij stelde Paulien haar vragen in moordend tempo (lees… dodelijk langzaam…) waardoor de tijd niet goed werd benut.

Dubbelrol voor Carolien?
Carolien is niet zo’n spelletjesmens, dus die ging vooral voor de film. En heeft daardoor als enige nog iets meegekregen van de opmerkingen van de mol van dit seizoen. Of ze er echt iets aan had? Geen idee, oordeel zelf maar.

Toen er nog maar twee auto’s waren wilde Carolien er al eentje wegsturen, wat best verdacht was eigenlijk. Uiteindelijk bleek deze auto namelijk het geldtransport te zijn waar de kandidaten naar op zoek waren. Gelukkig werd deze auto ook gekozen en kon de pot worden gespekt met €2000.

En toen waren er nog maar drie….
En aan elk avontuur komt een einde, dus tijd voor de onvermijdelijke executie. En surprise, suprise… Zarayda kreeg een rood scherm. Wat zal ze blij zijn!! Haar bange dagen zijn voorbij, de tena lady kan uit, ze kan weer opgelucht ademhalen. En wij ook… opgeruimd staat netjes! Op naar het finalespel!

Stand van de pot: € 15.420
Mijn mol: Paulien
Exit: Zarayda

CC foto’s: still filmpje