WIDM: Tom de piloot

Eén ding is mij na 6 afleveringen wel duidelijk. Daniël is niet de mol. Hij is ook niet de nieuwe penningmeester van de groep. Nee, hij is Tom. Tom de piloot!

Terwijl Zarayda het angstzweet uit haar oksels staat uit te wassen omdat er ‘een klein vliegtuigje’ gesignaleerd was, droomde Daniël hardop over “hoe hij die kist wel eens zou gaan besturen”. Hij was immers Tom! Alsof heel Zuid-Afrika bekend is met zijn rol in de serie Gooische vrouwen. Wat een hoogmoed. Ook Carolien en Paulien moesten schoorvoetend bekennen geen zicht te hebben op zijn omvangrijke oeuvre. “Gelukkig maar”, zag je ze denken.

Angsthaas versus daredevil
Het gezelschap ging een tripje maken in de “Klapperkop”. Een geweldige naam voor een vliegtuig, waarbij ik ook enorm moest lachen om de waarschuwingsbordjes ‘moenie rook nie’. Wat een leuk taaltje! Gelukkig voor Tom… eh, Daniël mochten hij en de anderen tijdens de vlucht om en om achter de stuurknuppel plaatsnemen. Met wisselend enthousiasme overigens, want waar Carolien genoot van haar macht (waarbij ze één nanoseconde een dodelijke duikvlucht overwoog), kwam de angstige Zarayda niet verder dan een orgastisch “OH” tot de vijfde macht.

This is your captain speaking
Iedereen mocht tijdens zijn 5 minutes of cockpitfame een tekst voorlezen voor de passagiers met daarop (naar wat later bleek) volslagen nutteloze informatie. Op één zinnetje na: iedereen kreeg alvast één testvraag te zien. Omdat de gehele trip nog steeds één groot schoolreisje is, werd deze informatie natuurlijk vrolijk gedeeld met de anderen. Niet heel slim, maar wel lekker sociaal. Iemand nog een snoepje?

Examentijd
Met hun hoofd vol Zuid-Afrikaanse historische feitjes, mochten de kandidaten één voor één een klein examen afleggen bij Art. Helaas kregen ze vragen van een heel andere orde voorgeschoteld. Lekker dan. Inzet van deze miniquiz? Een rendezvous met de mol. Waarbij je hem/haar 3 vragen mocht stellen. Of je een eerlijk antwoord kreeg hing af van het aantal vragen dat jij goed had beantwoord. Kortom, je kon er eigenlijk helemaal niets mee.

Blind date
Toch vond de AVRO het een enorm dingetje en dus werden er in de plaatselijke dorpswinkel 1000 kaarsen aangeschaft waarmee een soort van landingsbaan richting kerkorgel was aangelegd. Met aan het eind van het verlichte pad… de Mol! (wat overigens net zo goed een productiemedewerker kan zijn geweest met een zwart laken over zijn hoofd).

Na een overdosis aan bombastische muziek viel er een stilte waarin de mol per kandidaat 3 vragen met JA (hoog akkoord) of NEE (laag akkoord) beantwoordde. Ondanks de geforceerde opgebouwde spanning (rotorgel!) schoot ik er als kijker niet zoveel mee op eerlijk gezegd.

Ook Paulien kon er niet veel mee. Al stelde zij wel de meest briljante vragen zoals “hou je van meloenen?”. Ja, daar kun je echt heel veel uit afleiden. Ach, wat kan haar het antwoord ook schelen, ze is toch zelf de mol…

Vrouwen en geld…
Deze aflevering was trouwens ook een heel leerzame voor de heren in het gezelschap. Vrouwen en geld… dat gaat gewoon niet goed samen. Althans, als je wilt dat er wat overblijft. Dat beseften ook Kees en Daniël nadat ze de pot (€ 10.000!) vonden die Tania was verloren. Na haar eerst even flink te laten zweten, zwaaiden ze triomfantelijk met het gevulde envelopje. En werd er besloten om één van de heren maar penningmeester te maken. Het werd Kees.

Na een tochtje op een paard (waar Zarayda uiteraard ook bang voor was) volgde een stukje ‘zwakzinnige tv’ (aldus Zarayda). Er moest worden gepuzzeld met gaatjes en piemeltjes waarbij alle hoop op ‘Rainman’ Paulien was gevestigd. Het werd een zootje, maar uiteindelijk lag er iets van een pijl. En die wees naar het geld dat de penningmeester op mocht gaan halen. In een helikopter.

Daniël begon spontaan te kwispelen bij het zien van deze te vette heli. Maar helaas voor hem, niet hij maar Kees mocht als kersverse penningmeester meevliegen en haalde € 1.500 voor de pot binnen.

Meest leerzame moment
De executie was kort maar krachtig, het eerste scherm kleurde direct rood. Tot ziens Tania… en tot ziens mijn verwarring na de vorige aflevering. Toch was het executiegedeelte voor mij het meest verhelderend. Zo stelde Art aan het begin 3 vragen aan 3 kandidaten, waarbij Paulien de vraag met het antwoord ‘13’ had. En we zitten inmiddels in seizoen 13. Daarnaast zag je haar de testvraag ‘welke krant leest de Mol’ beantwoorden met nrc.next. De krant waar zij toevallig ook columniste is!

Ik blijf dus nog steeds bij mijn molletje Paulien. Toch wil ik jullie één andere ‘hint’ die sinds gisteren op het internet circuleert niet onthouden. Voor iedereen die Zarayda al verdacht: kijk hier eens naar.

Stand van de pot: € 11.320
Mijn mol: Paulien
Exit: Tania

CC foto’s: still filmpje