Blog: ‘Ik wil een ander onderwijssysteem’

Vanaf deze week blogt er elke week een Viva400-vrouw over wat haar bezig houdt. Deze week: Claire Boonstra.

Viva400 is een platform van jonge, succesvolle vrouwen. Toen ik genomineerd was hiervoor, stond in mijn beschrijving ‘De Layar-app van Claire Boonstra (37) staat wereldwijd op 30 miljoen telefoons. Ze is in 2012 verkozen tot Young Global Leader. Tegenwoordig werkt ze aan het realiseren van een onderwijssysteem dat niet meer gericht is op het verkrijgen van kennis en status, maar op het ontwikkelen van waarde.’

Cito-twijfels
Inmiddels is er al heel wat aandacht voor dat onderwijssysteem. In september 2012 heb ik een zogeheten TED-talk gehouden. TED staat voor Technology, Entertainment & Design. Ik vertelde onder andere over de Cito-toets van mijn neefje. Hij moest aangeven of bij iglo de kleur rood (warm) of blauw (koud) hoort. Het juiste Cito-antwoord is blauw. Maar mijn neefje had gekozen voor rood: als Eskimo bouw je toch een iglo omdat je het warm wilt hebben? Zijn antwoord werd fout gerekend.

Talent ontdekken
Ik wil graag een ander onderwijssysteem voor mijn neefje. En voor mijn eigen zoon van vier en mijn dochter van anderhalf. En voor al die andere kinderen. Een systeem dat niet alleen kijkt naar de scores die ze kunnen halen, maar ook naar hoe ze in elkaar zitten. Wat hebben ze van nature al in huis? En hoe kunnen ze hun talenten zo optimaal mogelijk ontwikkelen, zodat ze die altijd in kunnen zetten, in elke fase van hun leven?

1000 reacties
Ik gaf mezelf een halfjaar de tijd om uit te vinden wat mijn waarde zou kunnen zijn voor de vernieuwing van het onderwijs en vroeg mensen mijn zoektocht te voeden. Dat heb ik geweten, want binnen korte tijd kreeg ik ruim duizend persoonlijke reacties. Van ouders, docenten, ondernemers, studenten… allemaal met ideeën over wat er anders moet én kan in het onderwijs. Zo ontstond Operation Education, een beweging die de ideeën met elkaar verbindt. Bijvoorbeeld op 24 april tijdens het ‘Festival of Solutions’.

Schoolkeuze
Het is mooi om te zien hoeveel scholen en leraren het al anders doen. Vaak zijn zij nog nauwelijks bekend, ook omdat het debat over onderwijs in de massamedia vooral draait om het behalen van nóg betere Cito-scores. Ik wil mensen verzamelen die een belangrijke beweging in het onderwijs kunnen teweegbrengen. En dan gaat het echt niet alleen om schoolleiders en beleidsadviseurs, maar juist ook om ouders. Zij kunnen vanaf vandaag kijken naar de mogelijkheden van hun kinderen en de school kiezen die daarbij past!

Meer informatie staat op www.operationeducation.nl.

Geïnspireerd door de blog van Claire?
Vanaf deze week blogt er elke week een Viva400-vrouw over wat haar bezig houdt. Meer Viva400 nieuws: morgen is hoofdredacteur Gijsje te gast in de vrijdagmiddagshow van werken.fm en praat ze over het nieuwe thema van Viva400, want in november presenteert Viva een nieuwe lijst inspirerende, succesvolle vrouwen tot 45 jaar. Wil jij iemand nomineren? Dat kan! Meld haar aan via viva.nl/viva400 en wie weet staat zij straks in de lijst der lijsten.