Wil je zo min mogelijk stress? Kies één van deze beroepen

stress

Overweeg je een carrièreswitch en wil je een baan die je zo weinig mogelijk slapeloze nachten en gespannen schouders bezorgt? Vacaturebank CareerCast deed onderzoek naar het stressniveau van 200 verschillende banen en wat blijkt? Hef de schaar of het gehoorapparaat, want als kapper en audicien ervaar je de minste stress.

Stressniveau

Het onderzoek keek naar meerdere factoren die het stressniveau van een baan bepalen. Hoe meer je je eigen tijd in kunt delen, hoe meer je een-op-een met mensen werkt en een veilige en fijne werkomgeving hebt, hoe minder stressvol je baan zou zijn.

Kappers

Kappers en hairstylisten blijken het minst stress te ervaren. Zij werken met klanten die gewoon binnen komen wandelen of bouwen hun eigen vaste klantenkring op. Best opvallend, aangezien wij een baan waarbij je de hele dag op je benen staat niet meteen als geheel stressloos zouden omschrijven. Als een kapper een eigen salon opent, gaat het stressniveau wel meteen een paar tandjes omhoog.

Het rijtje van minst stressvolle beroepen ziet er zo uit:
1. Kapper
2. Audicien
3. Hoogleraar op een universiteit
4. Medisch technicus
5. Juwelier
6. Laboratorium-medewerker
7. Kleermaker
8. Diëtist
9. Bibliothecaris
10. Vorkheftruckbestuurder

Stressvolle beroepen

Ook is er een lijstje opgesteld met beroepen die juist wél erg stressvol zijn. Daarbij werd onder andere gekeken naar of je zelf gevaar loopt tijdens de baan, het hebben van veel krappe deadlines en constante bemoeienis van derden op je werk. Volgens het onderzoek zijn dit grote triggers van stress. Geen verrassing dat werken bij de brandweer op één staat, gevolgd door het beroep van militair en generaal.

Dit zijn de meest stressvolle beroepen:
1. Brandweerman/vrouw
2. Militair
3. Generaal in het leger
4. Piloot
5. Politieagent
6. Acteur
7. Presentator op radio of tv
8. Evenementen organisator
9. Fotojournalist
10. Journalist bij een krant

Kun je je vinden in deze lijstjes of juist helemaal niet? Deel het met ons.

Bron: CareerCast
Beeld boven: Tas via invisiblecrown.nl