Willem Wever voor gevorderden

Waar oh waar blijven al die sokken? Waarom past een gemiddelde boterham niet in mijn broodrooster? Zijn die roosters te klein of mijn boterhammen te groot? Prangende levensvragen…

Waar zijn m’n Snoopysokken?
Er zijn van die dingen waar ik maar geen antwoord op kan vinden. Heb jij je nooit afgevraagd waarom je altijd één sok kwijt bent? En niet één keer. In mijn leven ben ik bergen sokken kwijtgeraakt. Verdwenen. In een mysterieuze Bermudadriehoek, ergens ter wereld, liggen gestipte, gestreepte en misschien zelfs nog exemplaren met Snoopy te verdampen. Hoe kan het? Iemand een idee? Of tip? En waar zijn al die haarspeldjes- en elastiekjes, pennen, epileerpincetten?

Tetris spelen met geroosterde boterhammen
Dan nog iets. Ik sta geregeld een boterham in mijn broodrooster te vouwen. Nu weet ik niet zo goed wie ik dat kwalijk moet nemen. De bakker die voor dag en dauw broden in de oven schuift die je vervolgens als een spelletje Tetris geroosterd moet zien te krijgen. Of de beste man/vrouw die achter de tekentafel kroop en de broodroosterafmetingen vaststelde aan de hand van de witte casino-boterham die toevallig in z’n broodtrommel zat. De boterhammen moeten kleiner worden of de roosters groter. Het is net zoiets als die kip en dat ei. Misschien komen we er nooit uit, maar het is het proberen waard. Ik stel vast dat er ergens iets mis is gegaan, en ik wil weten wat?

Er is geen hoogleraar verdwenen voorwerpen
Het zijn geen vragen in de categorie: leg me even uit waarom het heelal precies oneindig is. Maar misschien is dat juist het probleem. Er is geen hoogleraar verdwenen voorwerpen en de eerste broodroosteroloog moet ook nog afstuderen. Ik hoor jullie denken: who cares? Ik ben de schaamte voorbij, ik weet dat er velen met mij rondlopen, misschien jij ook wel,  met dit soort prangende onbeantwoorde alledaagse levensvragen. Ik heb namelijk een abonnement op NRC Next en die krant heeft een Willem Wever-rubriekje voor volwassenen, getiteld Next Question. Ik ben dol op dat rubriekje.

Ik weet nu waarom alle Lego-poppetjes geel zijn
Zo weet ik nu alle Lego-poppetjes felgeel zijn omdat de speelgoedfabrikant geen onderscheid wil maken tussen verschillende rassen. Het draait om het karakter van de plastic poppetjes! (Huh?) Enne, voor het geval je je afvroeg of de zon en de maan even groot zijn? Nee, dat lijkt maar zo. De zon is 400 keer groter dan de maan, maar hij staat toevallig ook 400 keer verder weg. Wist ik niet. Zonder die kennis – leuk voor verjaardagspartijtjes – kun je rustig doorleven hoor, maar ik heb een rare weetjes-fetisj. Vraag me niet waarom. Voorlopig ben ik alleen op zoek naar het antwoord op de verdwenen sokken en het te kleine broodrooster (of de te grote boterhammen).

CC foto: bk1bennett.