Werken vanuit het buitenland, ofwel ‘workcation’: ‘Makkelijker dan je denkt’

workcation

Thuiswerken zat? Niet als je in een zonnig oord zit, omgeven door natuur en met de zee op loopafstand. Dat is precies wat redacteur Paula Vaarkamp dacht, toen ze in januari haar vliegticket naar Portugal boekte. In dit artikel: de voordelen van remote werken – en tips voor hoe jij dit zelf ook kunt doen!

Ik was het spuugzat. De regen, vrieskou en elke dag hetzelfde leven. Wakker worden, om vervolgens – vaak zelfs zonder te douchen, bah! – in mijn kloffie achter mijn veel te kleine bureau te kruipen. Weinig uitdagend, kan ik je vertellen. Dit trok ik niet langer: ik móest weg. Maar waarheen? En hoe? Spoiler: het is makkelijker dan je denkt.

Een lange tijd voelde ik me slecht. Ik was ongelukkig, had geen motivatie meer voor werk en had eigenlijk nergens zin meer in. Daarom besloot ik een sprong in het diepe te nemen. Ik boekte een ticket naar Portugal, waar ik momenteel nog steeds verblijf. En ik heb geen seconde spijt gehad: het weer is hier top (elke dag zo’n 22 graden met een zonnetje), de omgeving is prách-tig, en de mensen zijn hier zo aardig en relaxed!

Hoewel het misschien wat eng lijkt (of eigenlijk is, want ja, ik was ook doodsbang), is zo’n stap maken veel makkelijker dan je denkt. Míts je goed bent voorbereid. Hieronder volgen een aantal punten waarvan ik denk dat het belangrijk is om daar rekening mee te houden als je er in deze periode voor kiest om vanuit het buitenland te gaan werken.

Corona

Eén van de belangrijkste dingen is uiteraard corona. Het wordt afgeraden om te reizen, dus zorg dat je deze keuze alleen maakt als je echt van plan bent om langere tijd op één plek te blijven werken en wonen. Lees je daarnaast goed in over het land dat je wil bezoeken, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan: wat zijn de maatregelen? Mondkapjesplicht? Lockdown? Wat is er open en wat niet? Zijn er veel besmettingen? Denk verantwoord na.

Accommodatie

Hoewel veel accommodaties leeg staan vanwege corona, merk ik toch dat de prijzen richting het hoogseizoen omhoogschieten. Van januari tot maart waren sommige vakantiehuizen aanzienlijk goedkoper, maar schrik niet als je van april tot het einde van de zomer gewoon de volle mep betaalt. Zoek daarom vooraf goed uit waar je wil verblijven en ga niet op de bonnefooi, want anders kan het een heel duur geintje worden.

Extra tip: kies voor long term rentals van minstens een maand, dan is de kans het grootst dat je voor een goede prijs kunt verblijven. Facebook staat vol met nuttige groepen, die je een hoop geld kunnen besparen.

Lees ook:
LinkedIn stuurde werknemers verplicht op vakantie om burn-outs te voorkomen

WiFi-verbinding

Houd bij je zoektocht naar een accommodatie altijd rekening met de WiFi-verbinding. Je gaat er ten slotte werken, dus dan is het belangrijk dat je je werk goed kunt doen. Stuur even een berichtje naar de huurbaas om te vragen of hij of zij een speedtest uitvoert (en daarvan een screenshot naar jou stuurt), om zeker te weten dat je er stressloos en stabiel je zoom- of teamcalls kunt doen.

Bedenk waarom je wil gaan

Wil je een tripje naar het buitenland maken om te feesten en de boel op stelten te zetten? Think again. Ten eerste gaat dat je op dit moment sowieso niet lukken omdat veel dicht is (in ieder geval in Europa), maar daarnaast is het ook gewoon asociaal en niet de bedoeling. Denk goed na over welk land je je nieuwe werkplek wil maken en waarom. Kan je daar je werk doen zonder mensen tot last te zijn en/of maatregelen te overtreden?

Met bovenstaande tips in je achterhoofd denk ik dat je (grotendeels) goed genoeg bent voorbereid om jezelf ook een workcation te gunnen. Good luck!

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Tekst: Paula Vaarkamp | Beeld: Getty