Yoga voor dummies

Yoga had lange tijd een zweverig geitenwollensokken-imago, tegenwoordig is het hip. BN’ers als Daphne Bunskoek, Katja Schuurman en Sylvana Simons zweren bij de eeuwenoude levenswetenschap. Yoga-tips voor wie ook zijn/haar balans wil vinden.

Net als bij de hardlooptips voor beginners die ik vorige week gaf, vind ik het ook bij dit onderwerp lastig om tips te geven. Wie ben ik tenslotte om yoga advies te geven, de enige kennis die ik ervan heb komt uit het boek ‘Yoga doen en begrijpen‘ uit 1970 dat ik uit mijn vaders boekenkast heb gejat. Maar het internet weet ook veel dus hier dan toch die tips:

Adem in
Bij yoga denk je misschien direct aan oefeningen waarbij mensen op hun kop staan, maar het begint eigenlijk met goed  ademhalen. Een regelmatige ademhaling zorgt dat het bloed beter door je lichaam stroomt en dus dat je je fitter voelt. Goed ademen wordt zelfs gezien als (dit klinkt dan al wat zweverig) een van de beste manieren om lichaam en geest te reinigen. Kijk op yoga-wijzer.nl voor ademhaling tips of lees hier een eenvoudige oefening.

Rust
Yoga lijkt intensief en inspannend, maar ontspannen is net zo belangrijk. Met gespannen spieren rekt het niet makkelijk. Je begint daarom met ontspanningsoefeningen, zoals deze die yoga-slaap wordt genoemd of ook deze op yoga-yoga.nl.

Asana
Tijd voor een yoga-oefening, asana. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met de zonnegroet, die kun je redelijk snel doen, bijvoorbeeld ook als opwarming voor het sporten. Doe daarna een van de andere basisoefeningen, zoals de cobra, de vis en de brug. Kijk op yoga.tv voor meer oefeningen die duidelijk worden uitgelegd in filmpjes.

Lees
Je hoeft je natuurlijk niet tot internet te beperken, er zijn ook zat boeken en dvds die de basis van yoga uitleggen. Zoals het boek ‘Hoe yoga je leven kan veranderen‘ van yoga-goeroe Johan Noorloos. Hij is de leraar van onder andere de BN’ers die ik in het begin noemde. Of de dvd ‘Yoga voor Dummies‘ waarin de 12 belangrijkste oefeningen makkelijk en grappig worden uitgelegd.

Kleding
Op zich kun je yoga in je oude kloffie doen, het is wel fijn om soepele kleding aan te trekken die lekker zit. Myyoga.nl heeft duurzame, fairtrade sportkleding gemaakt van bamboe. En American Apparel heeft dan niet specifiek yoga-kleding, ze verkopen er wel bergen soepel zittende kleding die ook nog eens op een eerlijke manier is gemaakt.

Resultaat
Uiteindelijk kan yoga ervoor zorgen dat je je lichaam van binnen reinigt en activeert, dat je je zenuwstelsel oppept, je klieren een boost geeft, je spijsvertering stimuleert en je gifstoffen wegwerkt. Het kan zelfs helpen je identiteit te vinden, controle te krijgen over je geest en blokkades weg te halen die verhinderen jezelf compleet te maken…

Hoewel dat laatste dan misschien al weer zweverig klinkt, is yoga ook zonder die denkbeelden fijn om te doen ;-) . Daphne, Katja en Sylvana zullen het ermee eens zijn. Succes!

CC foto: Judepics