Zal ik me met zijn relatie bemoeien?

Nina (25): “Mijn broer is niet de meest sociaal begaafde jongeman. Hij is twee jaar ouder dan ik, maar al sinds onze puberteit lijkt het alsof ik de oudste ben. Hij is alles wat ik niet ben en andersom. Hij is verlegen, bescheiden en erg op zichzelf. Ik praat makkelijk, ben uitbundig en heb veel vrienden. Als tiener schaamde ik me soms voor hem. Op de middelbare school zag hij eruit als een typische nerd. Hij was helemaal niet zo’n broer over wie ik bij mijn vriendinnen kon opscheppen. Hij ging niet uit, zat op zijn kamer te computeren en was niet de aantrekkelijkste. Ik had toen best veel kritiek op hem, probeerde zijn kledingsmaak te beïnvloeden en een ander kapsel aan te smeren. Soms lukte dat, maar hij bleef altijd de in techniek geïnteresseerde, stille jongen.”

Best eenzaam
“Naarmate ik ouder werd, ben ik hem meer gaan waarderen. Hij is anders dan ik en dat is prima. Ik laat hem nu al jaren in z’n waarde en doe mijn best ons contact te onderhouden. Na de middelbare school ging hij studeren aan de TU Delft. Hij bleef verlegen en op zichzelf, ook in het studentenhuis waar hij woonde. Als hij in de weekends naar huis kwam, had ik de indruk dat hij best eenzaam was. Daarom was ik zo blij toen hij een vriendin kreeg. Een aardige, rustige vrouw. Via via leren kennen.”

Verliefd & verdrietig
“Mijn broer was verliefd, op z’n eigen ingetogen manier. Het leek goed te gaan tussen hen, ze hadden toekomstplannen en als ik hem sprak, was hij gelukkig. Maar opeens werd de relatie verbroken. Door haar. De aanleiding was – volgens mijn broer – onenigheid over samenwonen. Het escaleerde en er kwam geen oplossing. Ik zie dat mijn broer verdrietig is en begrijp niet dat ze er samen niet uitkomen. Ik stelde hem voor om als bemiddelaar op te treden. Maar hij wil dat niet. Toch heb ik het gevoel dat ik hem net als vroeger – als bijdehante zus – een beetje moet helpen hiermee. Desnoods achter z’n rug om. Ik mocht z’n ex-vriendin graag en mis haar als ‘schoonzus’. Zal ik me met zijn relatie bemoeien?”

Foto: Shherryylll