Zarayda Groenhart over angst, eerlijkheid en het diepe

Zarayda Groenhart (30) is de nieuwe VIVA-columniste voor de zomer. De presentatrice weet wanneer ze in het diepe moet springen en wanneer niet. VIVA sprak met haar over durven te doen en durven te laten.

Uit de comfort zone
Zarayda durfde bij Wie is de Mol? niet van een hoge klif te springen. “Noem me een lafaard, maar ik kon me niet over mijn angst heen zetten. Soms moet je springen. En soms niet. Het is sterker om te tonen dat je iets eng, spannend of juist leuk vindt. Daarmee laat je iets van jezelf zien. Toen ik net begon bij BNN, dacht ik dat ik alles moest doen en durven. Natuurlijk was het doodeng om in deze tijd weg te gaan bij BNN en uit die comfort zone te stappen. Maar toch had ik het gevoel dat ik aan mijn plafond zat. Ik moest verder.”

Ze vertelt graag open over haar sexleven, maar intimiteit is een veel moeilijker onderwerp. “Ik had er geen moeite mee om zo open over mijn sexleven te praten in Spuiten en Slikken. Maar ik was niet helemaal eerlijk. Niet naar mezelf en niet naar de kijker. Er was namelijk een onderwerp dat ik wilde vermijden (ze is een slachtoffer van sexueel geweld, red). Dat was te heftig, te persoonlijk en dat maakte me kwetsbaar. Maar toch wist ik dat ik het moest vertellen.”

Huwelijksbootje
Open- en eerlijkheid is nu erg belangrijk voor haar. “Aan wie het ook is: je moet vertellen wat er echt aan de hand is. Ook de minder stoere kanten. Daarom schrijf ik de zomercolumns voor VIVA. Het hoeft niet elke week over iets heftigs te zijn, maar ik wil juist over herkenbare dingen schrijven. Zoals niet in het huwelijksbootje durven stappen. En ja, misschien ga ik ook over sex schrijven. Praten over sex is stoer, maar praten over intimiteit is nog stoerder.”

Zarayda zag het nut van trouwen nooit in, totdat ze iets met haar huidige vriend kreeg. “Dat het er ooit van zou komen, had ik nooit verwacht. Tot hij op zijn knieën ging. Soms moet je gewoon springen, haha. Het klinkt misschien klef, maar ik heb voor het eerst in mijn leven een relatie die in balans is. Er is ruimte om te zijn wie je bent, inclusief alle mindere kanten.

Lees het volledige interview in Viva 28 die vanaf woensdag 3 juli in de winkels ligt.