6 situaties waarin we nooit meer sorry gaan zeggen

Je verontschuldigt je tegen collega’s voor het niet meegaan met de lunch omdat je nog teveel werk hebt liggen, en je hóórt jezelf erachter aanplakken: sorry. Wat nou sorry? Helemaal geen sorry.

Dat is toch geen big deal, horen we je denken. Maar een misplaatste ‘sorry’ kan je behoorlijk ondermijnen. En daarbij, houd voor de lol eens bij hoe vaak je ‘m in een zin plakt, negen van de tien keer geheel overbodig. Dus laten we goddorie eens ophouden met al die sorry’s.

 1. Je bent op je werk iets vergeten te doen

  So what? Er zijn geen doden door gevallen, er is geen geld verloren, geen mensen ongelukkig gemaakt, of tekort gedaan. Je bent het simpelweg vergeten te doen. De volgende keer zul je er wel aan denken. Dus zeg dat. Zonder die sorry erachteraan te plakken. Want dat woord zorgt er juist voor dat de ‘fout’ groter lijkt dan-ie is.

 2. Je kind besluit op de grond te gaan liggen krijsen

  Het overkomt de beste: je kind heeft de hele dag al een humeur waar je u tegen zegt en er is dan ook geen land mee te bezeilen. Boodschappen doen leek best goed te gaan tot je weigerde om vijftien sinaasappels in je boodschappenmandje te laten gooien. Gevolg: drama, krijsen en liggen. Midden. In. De. Supermarkt. En jij die er verontschuldigend bij staat. Ho, stop daar. Houd de verontschuldigingen liever voor je en focus je op wat telt: je kind weer in één stuk die supermarkt uitkrijgen.

 3. Iemand begrijpt je verkeerd

  Het eerste wat waarschijnlijk je mond uitrolt als je merkt dat iemand je woorden anders opvat dan je bedoelde is… juistem. En dat doen we dus niet meer. Hij of zij begrijpt jou verkeerd, dat is niet per se jouw schuld. Zoiets heet gewoon old school miscommunicatie, ja.

 4. Jij hebt ook een idee

  Je zit in een vergadering met mensen die net iets harder schreeuwen dan jij. Jij hebt ook een goed plan, maar blijft met een onrustige kriebel in je buik zitten. Tot je aan het einde van de vergadering je al je moed bij elkaar hebt geraapt, je keel schraapt en je hand opsteekt en zeg: ‘Sorry, ik weet ook nog iets’. Nee. Het spijt je helemaal niet. Jij hebt een super goed idee en dat mag ook gehoord worden. Hop!

 5. ‘Mama, ik moet plassen’

  Nét als je middenin een kledingwinkel staat omdat je nog even dat leuke topje wilde passen. Logisch dat je dan je zin met ‘sorry’ begint als je vraagt of je spruit even van het toilet in de winkel gebruik mag maken? Neh. Iedereen weet dat jonge kinderen nog niet zo goed op toiletgebruik zijn getraind als wij dat zijn.

 6. Je hebt er geen zin in

  Of je meegaat naar een museum, hardlopen, winkelen, een suffe film zien of de derde verjaardag van het vierde kind van je vriendin komt vieren; als je er geen zin in hebt, dan zeg je nee. Gewoon nee. Of, als je het wat vriendelijker wil verwoorden, zeg je iets in de trant van: ‘Wat leuk dat je mij dat vraagt, maar ik ga liever een keer met je … (zelf in te vullen met een activiteit die je wél leuk vindt).

Test het

Nee zeggen blijft een uitdaging. Wil jij testen hoe het er met jouw assertiviteit voor staat. Doe hier een assertiviteitstest!

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Beeld Shutterstock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.