Zij verstaat de kunst van bij me horen…

… in mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor twee.

Nederlandstalige muziek was lang een ondergeschoven kindje. Willeke Alberti, André Hazes en Koos Alberts waren niet altijd het voorbeeld van taalkundige hoogstandjes. Sommige nummers konden bij wijze van spreken zo ingediend worden als Sinterklaasgedicht en het ‘Ik hou van jou en blijf je trouw’-gehalte vierde hoogtij.

Maar wat zijn er ook prachtige nummers gemaakt de afgelopen decennia. Het lijkt wel of er steeds méér juweeltjes vloeien uit de pennen van Nederlandse tekstschrijvers. De vondsten zijn eindeloos, en de gevoelige snaar wordt keer op keer weer gevonden. Schrijven in het Nederlands is nog niet zo makkelijk! Vertaal een willekeurig Engels nummer naar het Nederlands en je lacht je rot. Nee, het échte goede schrijven is een kunst apart, en er zijn in ons kikkerlandje kunstenaars die hun vak dubbel en dwars verstaan.

Neem nu ‘Voor Haar’ van Frans Halsema, een klassieker inmiddels, maar hij wordt op het topic over Nederlandstalige songteksten meer dan eens genoemd. De puurheid siert dit nummer en regels als ‘Soms begint ze in mijn hart te zingen, waar het nacht wordt heeft ze lichtjes aangedaan’ doen me wegzwijmelen naar hogere sferen. Als een man dat toch eens voor míj zou schrijven, zou dat niet romantisch zijn?

De liefde is duidelijk een grootste inspiratiebronnen van schrijvend Nederland, maar ook geluk, pijn en verdriet zijn onderwerpen die je soms tot tranen toe roeren. Als je een geliefde bent verloren of als je niet meer weet hoe je verder moet, Nederlandstalige muziek is al láng meer dan krakkemikkige rijmelarij, het raakt je vaak tot op het bot.
Wil je ideeen opdoen, lees dan mee op Mooiste Nederlandstalige Songteksten en praat of zwijmel mee!

Wat mij op dit moment raakt?
De nieuwe Guus Meeuwis!.

© foto: Janine Gijsbertsen