Zo gaat-ie goed: recordaantal vrouwelijke regisseurs in Hollywood-producties

Het aantal vrouwen op de regisseursstoel in Hollywood-producties is tot recordhoogte gestegen. Twaalf goed scorende films werden door vrouwen geregisseerd, waaronder ‘Frozen II’, ‘Captain Marvel’ en ‘Hustlers.’

Vrouwen waren betrokken bij iets meer dan tien procent van de topfilms van het afgelopen jaar; twee keer zoveel als een jaar eerder en het hoogste percentage van het afgelopen decennium. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Zuid-Californië.

Lees ook: Begin het jaar met haar: laat het maar groeien in #januhairy

Aannamebeleid

‘Voor het eerst in 13 jaar zien we een verandering in het aannamebeleid van vrouwelijke regisseurs,’ stelt een andere studie van de Universiteit van San Diego. Twintig procent van alle regisseurs, schrijvers, producers, editors en cinematografen zou volgens hen uit vrouwen bestaan.

Diversiteit

Hollywood lijkt daarmee, naast de mode industrie, diversiteit steeds belangrijker te vinden. Mede dankzij de opkomst van de #MeToo- en de Time’s Up-bewegingen. Helaas heeft nog maar één vrouw een Oscar gewonnen voor Beste Regisseur. De prijs ging naar Kathryn Bigelow, die The Hurt Locker regisseerde in 2010. Voor de Golden Globes Awards die aanstaande zondag worden uitgereikt is geen enkele vrouw genomineerd. ‘Het is dus nog maar de vraag of 2019 op zichzelf staat, of het begin is van een nieuwe trend,’ voegen de onderzoekers toe.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock
Elle (20) heeft een passie voor mode, muziek, fotografie en koken. Voor VIVA.nl schrijft ze over liefde, trends en alles wat de millennial bezighoudt. En ze is altijd op zoek naar de mooiste covers voor aan haar muur.