Zo geef je je creatieve brein een boost

douchen

De ochtend beginnen met een verfrissende douche, kan helpen om je mind te openen voor een reeks epifany momenten. Creativiteitsexpert Scott Kaurman ondervroeg mensen uit acht landen. En tweeënzeventig procent daarvan zegt geregeld briljante oplossingen te bedenken onder de douche.

Psychology Today somt drie redenen op die maken dat we onder de douche zo ontvankelijk zijn voor een heerlijk potje vindingrijkheid.

  1. Douchen betekent ontspannen

    Om op een idee te komen is het een vereiste om te ontspannen. Als je geest druk is met de presentatie die je morgen voor je werk moet houden of waarom die eikel van een automobilist je zojuist afsneed vormt dat een blokkade om te kunnen fantaseren. Over het algemeen hebben we de neiging om vanaf het moment dat we onder de douche stappen, alle zorgen weg te laten spoelen, regelrecht het doucheputje in. En zo kom je in eenzelfde soort staat als wanneer je aan het dagdromen of mediteren bent. Volgens wetenschappers zijn er dan ‘alfagolven’ in je brein werkzaam die je tot een diepere staat van bewustzijn brengen. En dat ene briljante idee waar je al de hele dag naar op zoek was? Jawel, die plopt dan op!

  2. Douchen is saai

    En dat is goed. Gedurende de hele dag zijn er allerlei dingen die je aandacht vragen. En zelfs als je telefoon even z’n smoel houdt, pak je ‘m wel erbij op het moment dat Netflix even moet laden. Suf voor je uitstaren in afwachting van iets is er tegenwoordig niet meer bij. Bij douchen is er echter weinig anders te doen dan je haren wassen en je lijf te boenen, en inmiddels weten we allemaal hoe dat moet. Het is dus een mega-routine klus. En zoals Einstein zei: ‘Creativiteit is het resultaat van verspilde tijd’. Verveling kan tot de beste (en gekste) ideeën leiden. Dus als je kids hebt die zich zeggen te vervelen: dat is top! Dan komen ze vast binnen een paar minuten op een geweldig nieuw spel om te spelen.

  3. In de douche ben je alleen

    Of je hebt een potje stomende seks met je partner natuurlijk. Maar afgezien van die momenten, is poedelen onder het warme water iets wat je in je eentje doet. En dat zorgt ervoor dat je open staat voor wat reflectie. Van artiesten en schrijvers is bekend dat zij hun beste werk leveren als ze zich (dagen) afzonderen.

Nog een tip: ben je een ochtendmens? Douche dan ’s avonds om je creatieve brein aan te wakkeren. Dit werkt namelijk het beste als je niet helemaal alert bent. Voor een avondmens is dat dus vice-versa. En heb je iets geniaals bedacht? Schrijf het dan meteen op. Wacht niet tot je op je werk bent of een nachtje geslapen hebt. Want de kans is groot dat je dan het hele inzicht (of de details ervan) vergeten bent.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron HLN | Beeld

Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.