Zo maak je van je baan een droombaan

Hoor jij bij de 18% van de Nederlanders die zijn droombaan heeft gevonden? De kans is groot van niet. Omdat de banen momenteel niet voor het oprapen liggen, durven veel mensen het echter niet aan om hun werk op te zeggen. Wat doe je dan? Juist, van je huidige baan je droombaan maken!

Maar liefst 43% van de Nederlanders is niet blij met het werk dat ‘ie doet, zo blijkt uit onderzoek van Monsterboard. Veel te veel, als je het ons vraagt! Spreker, trainer, auteur en  droomcarrière-coach Sebastiaan Herkemij was vroeger zelf niet zo gelukkig met z’n werk, maar heeft het roer omgegooid. Speciaal voor VIVA geeft hij tips hoe jij van je baan je droombaan kan maken!

Waardeer je baan

Wees dankbaar dat je werk hebt, er zijn genoeg mensen zonder baan. Sterker nog: het aantal mensen dat in 2013 naar de Voedselbank ging is met 30% gestegen. Ruim 85.000 mensen waren hier in 2013 van afhankelijk.

Maak een lijst

Ga te werk in vier stappen:

  1. Maak een lijst met de dingen die je op je werk doet.
  2. Schrijf achter elke activiteit of deze je energie geeft of energie kost.
  3. Zorg ervoor dat je elk kwartaal drie activiteiten meer doet die je energie geven.
  4. Zorg ervoor dat je elk kwartaal drie activiteiten minder doet die je energie kosten.

Wees creatief met de laatste twee stappen! Ruil bijvoorbeeld eens met collega’s en bespreek de opties met je leidinggevenden.

Wees proactief en denk mee

Werp eens een kritische blik op het bedrijf waarvoor je werkt, en bedenk hoe het beter kan. Bedenk hoe het bedrijf kosten kan besparen en hoe het meer omzet kan generen. Het gevolg? Meer winst! Als je dit kan combineren met een activiteit die je leuk vindt, heb je een win/win-situatie. Als je met een goed plan komt, kan je salaris verhoging vragen. Of (om het risico van de werkgever te verlagen) een percentage van de winst vragen.

Werk bewust

Werk beheerst in veel gevallen het grootste gedeelte van je leven. We zijn geneigd om dingen op de automatisch piloot te doen, maar daarmee kan je juist de fout in gaan. Vraag jezelf vanaf nu elke dag waarom je werkt. Trek dit breder dan geld, want dat is slechts een drijfveer op de korte termijn. Wat kan jij betekenen voor de maatschappij door middel van je baan? Hoe kan je groeien als individu door je baan? Als je beter weet waaróm je werkt, is het makkelijker om er plezier in te hebben.

Meer weten over het vinden van je droombaan? Lees Sebastiaan’s boek ‘De DC code – tien sleutels om jouw droomcarrière code te kraken’. De eerste twee hoofdstukken kan je hier alvast lezen.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.