Zo overleef je werken met een vervelende collega

We hebben allemaal wel een lastige collega die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Je bent diegene liever kwijt dan rijk op je werkplek, maar zo werkt het nou eenmaal niet. Om problemen te voorkomen geeft VIVA vijf tips om werken met die irritante collega te overleven!

Kijk naar jezelf
Is die collega echt zo irritant, of ben jij de enige bij wie hij irritaties veroorzaakt? Probeer om niet te veel op diegene te letten (moeilijk, we know) en zet zijn of haar irritante persoonlijkheid van je af.

Concentreer je op andere collega’s
Naast die irritante collega zijn er vast andere collega’s waar je het wél goed mee kunt vinden. Concentreer je op hen: maak een praatje bij de printer, ga met hen lunchen en drink met hen wijn tijdens de vrijdagmiddagborrel. Let op onze woorden: binnen no time ben je dat irritantje vergeten.

Andere werkplek
Lopen de irritaties je echt te hoog op, ga ze dan uit de weg en probeer of je op een andere plek kunt werken. Wellicht een ander bureau, andere kantoorruimte of misschien zelfs andere locatie van het bedrijf waar je werkt?

Maak het bespreekbaar
Als de problemen tussen jou en de betreffende collega uit de hand lopen, kun je deze het beste bespreekbaar maken. Praat met een andere collega of hij of zij dit ook zo ervaart, stap naar de irritante collega toe en als laatste reddingspoging: stap naar je leidinggevende. Dat zal ‘m leren.

Try it the sneaky way
Gaat de bitchfight tussen jullie inmiddels zo ver dat je het sneaky wilt spelen? Mail een headhunter met de gegevens van je collega en vertel hoe goed ze haar werk doet en hoe ambitieus ze wel niet is. Wie weet krijgt jouw irritatiefactor wel een leuk aanbod waardoor ze opstapt! Joe, laterrrrr!

Beeld: iStock