Zo begin je een succesvolle start-up

Zet een paar creatievelingen bij elkaar en het bruist en knettert van goede ideeën en ondernemersplannen. Maar niet alle initiatieven blijken even succesvol. Die van Lisanne Buik (26) en Emma Veerhuis (24) wel. Ze houden van koken, begonnen VanChefs.com en slaagden er binnen een jaar in van deze start-up een succesvolle onderneming te maken.

VanChefs is een bedrijf dat unieke catering van geselecteerde chefs, traiteurs en topcateraars door heel Nederland levert. Hun idee was zo vernieuwend dat ze er vorig jaar de VIVA400-award in de categorie Aanstormend Talent mee wonnen. Nu, bijna een jaar later, kunnen ze o.a. KPMG, Google, TedX en KLM tot hun klanten rekenen. Ook een idee voor een nieuwe onderneming? Lees dan nu de vier tips van start-up’er Emma Veerhuis:

1. Wees uniek
“Zie je die koeien allemaal bij elkaar staan in het weiland? Hartstikke gezellig, maar die ene koe die zich van de groep losmaakt en het weiland durft te verkennen, vindt het beste gras. Vrij vertaald: veel bedrijven ‘kijken af’ en kopiëren elkaar. Durf je eigen stukje weiland te vinden en wees uniek.”

2. Werk effectief
“Je kunt liters koffie drinken met interessante en inspirerende mensen, om de vijf minuten je inbox checken op nieuwe mails en elk telefoontje direct beantwoorden en afhandelen. Mijn tip? Werk effectief. We zijn bij VanChefs maar met een klein team en we moeten dus kritisch zijn op hoe we onze tijd indelen. Daarom richten we ons zoveel mogelijk op die acties die het meeste waarde toevoegen aan ons bedrijf en aan onze diensten.”

3. Durf nee te zeggen
“Vaak besteed je tachtig procent van je tijd aan een klein aantal potentiële klanten waar je uiteindelijk nooit een klik mee zult krijgen. Het is lastig om die gelijk te identificeren, maar wij hebben geleerd dat het belangrijk is het kaf van het koren te scheiden. De gewonnen tijd kun je beter besteden aan klanten die je toegevoegde waarde weten te waarderen, dit zijn juist de mensen die extra aandacht verdienen.”

4. Zorg voor een goede balans
“Maak een goede balans tussen je carrière en je sociale leven. Vergeet door de drukte vooral je vrienden en familie niet. Wanneer het zakelijk even niet mee zit, kan ik altijd terugvallen op mijn omgeving en dat geeft super veel energie.”
VIVAwerk2

Ben of ken jij een succesvolle en inspirerende vrouw die een groter platform verdient? Geef haar dan nu op en wie weet staat ze op de VIVA400-lijst van 2014. Meer inspirerende carrièreverhalen vind je op VIVAwerk.