Zo tackel je je uitstelgedrag

uitstelgedrag

Oef, wat heb je het druk. Die deadline hijgt in je nek en je moet eigenlijk ook écht aan dat ene project beginnen. In plaats van keihard te werken zit jij online filmpjes van oh zo schattige panda’s te bekijken en heb je al drie keer de video gezien hoe Wesley bekendmaakt dat Yolanthe nu echt zwanger is.

Geef maar toe: jij hebt ernstig last van uitstelgedrag! Op de één of andere manier lukt het je gewoon niet aan de slag te gaan met datgene wat je zou moeten doen. Daar moet verandering in komen, en dat gaat je vast lukken met deze tips!

  • Plan vooruit Maak een planning! Voor de hele maand, per week, per dag… Wat voor jou het makkelijkst werkt. Schrijf op wat je wilt en/of moet bereiken en je zult zien dat je dag een stuk productiever is.
  • Niet perfect Vooruit plannen is nuttig, maar maak geen ‘perfect plan’, waarin je geen fouten kunt maken of moeilijkheden tegen kunt komen.
  • Eerste stap Van te ver vooruit kijken is nog nooit iemand gelukkig geworden. Maak gewoon die eerst stap, dan verandert je gedachte ‘het is te moeilijk’ in hé ‘ik kan het gewoon!’
  • Lastigste taak Start altijd met je lastigste taak van de dag. Die heb je er dan maar opzitten en dat zorgt voor opluchting en ontspanning de rest van de dag.
  • Wekker Zet je wekker op bijvoorbeeld 20 minuten en zie hoeveel je kunt doen in dat tijdsbestek. Waarschijnlijk werk je nu veel harder door!
  • Bye bye Facebook Weg met die sociale afleiding! Twitter, Instagram, Facebook, Pinterest, sluit alles af. Als het even kan zet je ook je telefoon uit. Wedden dat je veel productiever bent?
  • Step by step Doe het in kleine stappen. Het is logisch dat je niet in één dag dat hele plan kunt schrijven, maar de inleiding en het eerste hoofdstuk moet lukken toch?
  • Beloon jezelf! Als je teveel tijd aan iets besteedt, kan het zijn dat het je op een gegeven moment gaat tegenstaan. Heb je dus ergens hard aan gewerkt? Beloon jezelf! Dat kan van alles zijn, van een heerlijk dinertje tot een nieuwe blouse.
  • Deel je doelen Als vrienden, familie en collega’s op de hoogte zijn van je projecten, is de kans groot dat ze ernaar gaan vragen. Wat jou weer aan je plannen en verantwoordelijkheden herinnert. Hoe meer mensen verwachten dat je een project gaat voltooien, des te groter de kans dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen.
  • Erken je succes Sta aan het einde van de dag/week/maand even stil bij alles wat je hebt bereikt. Verwerk alles zodat je de dag erna weer met frisse moed aan de slag kunt!

Meer over dit onderwerp lees je in VIVA 14! Die ligt nu in de winkels, of kun je hier bestellen.

Beeld: iStock