Zo werk je super productief in een koffietent

koffie

Heb je geen vast kantoor, dan ben je vaak op je eigen keukentafel of op koffietentjes aangewezen. Werken vanuit een koffietent is geen straf, want je krijgt er vaak een hoop nieuwe ideeën en je hoeft geen vinger uit te steken om de lekkerste koffie naast je laptop te krijgen. En je zit niet de hele dag in je pyjama te slonzen, wat aan de keukentafel vaak wel gebeurt. Met deze tips worden die uurtjes in een koffietent een super productieve werkdag.

Bereid je goed voor

Voordat je de deur uitstapt, pak je je tas met aandacht in. Neem alles mee wat je nodig hebt om een productieve dag te hebben, zoals pennen, een aantekeningenboekje en oordopjes. Vergeet vooral de oplader van je laptop niet. Weinig is zo irritant dan je werkdag moeten inkorten, omdat de batterij van je laptop het niet langer uithoudt.

Bedenk waar je gaat zitten

Scan de koffietent als je binnenkomt. Bij welke tafel is een stopcontact in de buurt? En die grote stoel ziet er comfortabel uit, maar zou dat na 30 minuten hangend over je laptop nog steeds zo zijn? Ga ook niet precies naast de keuken, koffiemachine of toilet zitten, want daar kan nogal wat herrie vandaan komen.

Bestel regelmatig een drankje

Een dag in een koffietentje werken is inderdaad duurder dan thuis blijven. Maar regelmatig wat te drinken bestellen hoort er gewoon bij. Vind je het irritant om steeds € 3 voor een koffie neer te moeten leggen? Bedenk je dan dat je graag wilt dat deze fijne koffietent blijft. Met ieder besteld drankje zorg jij dat de schoorsteen blijft roken. Bestel minstens ieder uur één drankje en de bediening zal je verder lekker met rust laten.

Investeer in goeie oordopjes

Veel mensen werken erg productief met oppervlakkige en niet te harde geluiden op de achtergrond. Een koffietent is daar dus perfect voor. Maar als opeens twee overenthousiaste moeders met hun kroost naast je gaan zitten kletsen, kun je hen met je oordopjes buitensluiten. Plug ook je oordopjes in als je een filmpje of presentatie moet beluisteren, zodat je niemand lastigvalt met het geluid uit je laptop.

Leer de barista kennen

Werk je vaak in dezelfde koffietent? Probeer het personeel een beetje te leren kennen. Het is fijn om te weten wie jou je latte serveert. Andersom vinden zij het gezellig een praatje te maken met vriendelijke, vaste gasten. Daarbij zullen ze het een stuk minder erg vinden als jij tot sluitingstijd een tafeltje bezet houdt of een keer een dag minder drankjes bestelt.

Gebruik je laptop als advertentieruimte

Heb je een eigen bedrijfje en is deze koffietent een plek waar jouw doelgroep komt? Plak dan een sticker met je logo op je laptop. Je bedrijf krijgt extra aandacht en het is een fijn gespreksonderwerp voor mensen die je willen aanspreken.

Maak een plan B voor wanneer het internet niet werkt

Het kan iedere koffietent overkomen: het internet valt uit. Als doorgewinterde buiten-de-deur-werker laat je je hierdoor niet uit het veld slaan. Zet taken op je to-do-list waarbij je geen internetverbinding nodig hebt, zoals leeswerk doen of blogposts schrijven.

Ga naar buiten als je moet bellen

Andere gasten hebben niets te maken met wat jij aan de telefoon bespreekt. Vraag aan de koffiedrinker naast je om even op je spullen te passen en ga naar buiten om telefoontjes af te handelen. Vriest het buiten? Bel dan met je oordopjes in en bespreekt niet te veel details. Laat de speakerfunctie in elk geval uit.

Stel je voor aan je collega-buiten-de-deur-werkers

Zie je regelmatig dezelfde mensen terugkomen die daar ook met hun laptop zitten? Stel je even voor en maak een praatje. Het is interessant om te horen waar zij aan werken. Je krijgt er een soort collega-gevoel van, iets wat freelancers toch vaak missen.

Bron: zdnet.com en sqwiggle.com
Beeld: Pexels