Zo zagen vroeger de werkdagen van briljante breinen eruit

werkdagen

Hoeveel uren werk jij in vergelijking met componist Mozart ? Wat at filosoof Immunuel Kant als ontbijt voordat hij aan de slag ging? Hoe ontspande Charles Darwin, die van de evolutietheorie, na zijn werk? Veel grote schrijvers, filosofen en componisten hadden vreemde, opvallende, slimme en gekke werkdagen om tijd te vinden voor het maken van hun meesterwerken.

Briljante breinen aan het werk

Mason Currey, een schrijver uit Los Angeles, schreef een boek over hoe honderden bekende creatievelingen hun dag indeelden. Sommigen hielden jaren achter elkaar een strak regime aan, anderen hadden een soort patroon waar ze steeds op terug vielen als ze aan een groot project werkten. Uit alle data die hij verzamelde zijn veel opvallende routines te achterhalen.

Vreemde werkdagen

De Franse schrijver Honoré de Balzac dronk zo’n 50 kopjes koffie tijdens zijn werkdag. Mozart pakte zo’n 4 uur om te lunchen. Dichter Victor Hugo deed 5 uur over zijn ontbijt, waarbij hij twee rauwe eieren at en nam daarna een verfrissend ijsbad. Hij werkte maar zo’n twee uurtjes per dag. Een echte avond- en nachtwerker was schrijver Gustave Flauvert: hij werkte 21.30 tot 3.00. Immanuel Kant ging nadat hij klaar was met werken naar de pub. Daar bleef hij zo’n vier uur en at er zijn enige maaltijd van de dag: een stuk vlees, aangevuld met wijn.

Wandelen

Opvallend is dat bijna alle grootheden iedere dag een stuk gingen wandelen. De oude meesters wisten toen al een flink stuk wandelen je hoofd leeg maakt, zodat er weer ruimte vrijkomt voor nieuwe ideeën. Daar kunnen we dus nog iets van leren. Sorry Victor Hugo, jouw ijsbad laten we liever aan ons voorbij gaan.

werkdagenKlik hier voor de vergroting van de poster.

Bron: Infowetrust
Foto: 123RF