Over de bloemetjes en bijtjes (+win!)

Heb jij een puber in huis? Dan heb je vast weleens ‘last’ van hormonen die rondgieren. Natuurlijk leert je kind iets over seks van vrienden of van tv – maar om het gedagger van Barbie en Sterretje nou als voorbeeld te laten dienen… Ook al lijkt je zoon of dochter nog zo jong, vaak zijn ze toch al veel met liefde en seks bezig. Tijd dus voor het gesprek ‘der bloemetjes en bijtjes’. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen?

Hoe pak jij dat aan?
Het heeft zeker zin om seksuele voorlichting aan je puber(s)te geven. Als ouder kun je regels stellen, afspraken maken, maar ook voorbeelden en advies geven. Je kind wordt daar weerbaarder van en kan zo meer over seks – en alles wat daarbij komt kijken – leren.

Geen stress! Op hoepakjijdataan.nl, een initiatief van onder andere Rutgers WPF en SOA Aids Nederland, vind je veel heldere informatie over hoe je ‘het’ gesprek voert en waar je aan kunt denken. Handig: de 4 LOVE-regels, de gouden regels die je kan toepassen bij de seksuele opvoeding van je puber. Zo staat de ‘l’ voor ‘let op je puber’. Verdenk je je zoon of dochter bijvoorbeeld van een fikse verliefdheid? Dan is dat een mooie gelegenheid om eens met hem of haar te kletsen. Of misschien hoor je je zoon soms met zijn vrienden stoer praten over meisjes. ‘Chickie’ hier,’ sletje’ daar… Nou doen jongens natuurlijk stoer tegen elkaar, dat hoort erbij, maar je maakt je soms zorgen hoe hij eigenlijk met meisjes omgaat. Zou hij wel respectvol met meisjes omgaan? En stoppen als een meisje nee zegt? Hoe ga jij het aanpakken om met hem hierover te praten?

Op de site kun je terecht voor nog meer handige tips en informatie over pubers en seks. Zo kun je filmpjes van oefengesprekken bekijken, vind je er feiten en fabels over seksuele opvoeding en kun je testen wat jouw opvoedstijl is. Kortom: de site biedt alle info die je als puberouder nodig hebt.

Deel en win!
Nu zijn we heel benieuwd naar jouw tips en adviezen omtrent opvoeding. Hoe heb jij ‘het gesprek der gesprekken’ aangepakt met je zoon of dochter? Of heb je misschien een anekdote of leuk verhaal dat je kunt delen? Laat het ons (eventueel anoniem) weten! Onder de inzendingen worden zes bioscoopbonnen voor het hele gezin (t.w.v. 50 euro) verloot. 

Bron beeld: thinkstock