De fascinaties van textielontwerpster Roos Soetekouw (+ winactie)

Roos Soetekauw

Dat textielontwerpster Roos Soetekouw (31) er een is om in de gaten te houden, blijkt wel uit het feit dat ze vorige maand nog in Milaan was voor de koning der designbeurzen, de Salone del Mobile, waar ze was uitgenodigd om haar stoffen te showen. Haar werk is kleurrijk, one of a kind en doordacht tot in de details.

Typisch Roos

“Ik ben altijd op zoek naar welke materialen goed met elkaar werken, of juist niet. Sommige garens vinden elkaar helemaal niet ‘aardig’. Voorbeeld: polyester kan door andere materialen uit de stof gedrukt worden. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar ik vind dat juist mooi en laat het gewoon zitten.”

Alles voelen

“Ik heb altijd een fascinatie gehad voor structuren, moet overal aanzitten. Hoe voelt een baksteen, of een bloemblaadje? Tijdens de modeopleiding aan het AMFI heb ik enorm gestruggeld. Voor een ontwerp ga je daar namelijk uit van een silhouet, dus hoe de stof valt, maar niet hoe hij voelt. Pas na twee stages kwam ik tot de ontdekking dat het de verschillende materialen zijn waar ik zo gelukkig van word en wat je daarmee kunt doen. Het lijkt me bijvoorbeeld fantastisch een keer behang te maken met een structuur. En ik zou ook heel graag een stof ontwerpen voor een modemerk. Of tapijten. Lijkt me briljant.”

Inspiratie

“Een nieuwe stof begint vaak met iets kleins wat ik per toeval tegenkom. Laatst spoelde ik een schilderkwast uit in een glazen flesje met een beetje water. Dat gaf het water een prachtige groene kleur waarop lichte goudverf-vlokjes dreven. Ik wist meteen: hier ga ik iets mee doen. Zo loop ik ook vaak tegen kunst in musea aan of vind ik foto’s die me aanspreken. Dan vormt zich een soort verhaal en kan ik aan de slag.”

Meer over Roos Soetekouw lees je in VIVA 22. Online bestellen kan hier.

Nieuwsgierig naar haar ontwerpen? Speciaal voor VIVA geeft Roos het kussen hieronder weg. Vul het winformulier onderaan de pagina in om kans te maken.

FringeCollectionDeeppink

Deze winactie is helaas afgelopen. De winnaars hebben bericht ontvangen.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.