Ziek melden, hoe doe je dat eigenlijk?

Je wordt wakker met je hoofd vol watten, je spieren doen pijn, je bent rillerig en je niest jezelf een ongeluk. Kortom: je bent ziek en het is beter als je een dagje thuis blijft. Maar hoe kun je je nou het beste ziek melden op je werk? Onze forummers delen hun tips en ervaringen.

“Bij de meeste bedrijven zijn daar protocollen voor, maar misschien ken je die (nog) niet. Ik zou gewoon bellen en naar je leidinggevende vragen. Meestal moet je het daar melden. Dan kun je iets zeggen in de trant van: ‘Sorry, ik kom vandaag niet, ik ben ziek en ik denk dat het griep is.’ De rest wijst zich dan vanzelf.”

“Ik vind het zelf ook doodeng om mij ziek te melden en doe het ook niet graag. Maar als je ziek bent, ben je ziek. Ik zeg dan iets als ‘het gaat mij niet lukken vandaag, ik lig met koorts in bed’, of ‘ik blijf een dagje thuis aan de aspirines’, of iets in die trant. Als je ’s avonds weet dat je de volgende dag nog ziek bent, zou ik dat even laten weten. Maar niet de hele dag aan je werk denken hoor!”

“Bellen kan bijvoorbeeld zo: ‘Met [naam], ik ben ziek vandaag en ik denk in ieder geval ook morgen nog. Heel vervelend, maar er staan gelukkig geen afspraken (of: er staan wel afspraken, maar die heb ik allemaal al verzet en/of afgezegd). Ik ga nu mijn bed in en ben vanmiddag wel/niet telefonisch bereikbaar.”

“Ik behandel hier de ziekmeldingen op mijn werk. Uit ervaring kan ik zeggen dat je het beste gewoon kunt melden dat je ziek bent en wat je hebt. Ik zou ellenlange verhalen met alle pijntjes en klachten vermijden. Kort en bondig is goed genoeg.”

Ook meepraten? Dat kan hier: